dollar

De afgelopen jaren hebben heel wat beleidsmakers met jaloezie gekeken naar de wederopstanding van de Amerikaanse economie. Onder leiding van Barack Obama wist Amerika zich dapper uit de heftigste crisis uit de geschiedenis te werken. Veel andere grootmachten wisten het relatief een stuk minder goed te doen dan de Amerikaanse economie.

Ook vandaag de dag blijft de Amerikaanse economie goed presteren. Met name de gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt is de afgelopen maanden flink verbeterd. Het werkloosheidspercentage beweegt rond het niveau van voor het uitbreken van de financiële crisis en ook de arbeidslonen zitten eindelijk weer in de lift.

Sterkte van de Amerikaanse economie is op deze grafiek terug te zien

dollar

Door middel van de bovenstaande grafiek, afkomstig van Trading Economics, kan het herstel van de Amerikaanse economie het beste in beeld worden gebracht. Sinds het jaar 2014 weet de Amerikaanse economie het stukken beter te doen dan andere Westerse economieën en dat heeft weten te resulteren in een stijging van de koers van de dollar.

De sterkte van de Amerikaanse dollar brengt echter ook de nodige risico’s met zich mee. Zo liet Donald Trump zich al meerdere malen uit over de oneerlijke concurrentiepositie die gecreëerd is op de valutamarkt. Zo liet hij bijvoorbeeld weten dat Duitsland profiteert van de zwakke euro. Aan de andere kant zorgt de sterke dollar er voor dat de import goedkoper is geworden.