gevaar

We zijn in de traditionele kersttijd beland en deze tijd staat op de beurs bekend om haar stijgende beurskoersen. Historisch gezien weten de markten goede zaken te doen in de laatste maand van het beursjaar en dat heeft zelfs de titel van ‘eindejaarsrally’ weten op te leveren. Een prestigieuze titel voor de stieren dus.

Vooral tijdens het begin van deze beursmaand zijn de beleggers getrakteerd op een ware rally. Zo wisten de Amerikaanse indices meerdere malen te stijgen naar nieuwe recordkoersen. We zouden dus dit jaar kunnen spreken van een vroege eindejaarsrally. Ondanks het feit dat de beleggers zo optimistisch gestemd zijn, ligt er een grote bedreiging voor de markten op de loer.

Dit gevaar kan zorgen voor een terugval op de markten

En dit gevaar heeft juist te maken met de enorme euforische stemming die heerst op de markten. Er zijn op dit moment haast geen beleggers te vinden die durven te speculeren op een terugval op de aandelenmarkten. Gezien de tijd van het jaar, is dat niet zo verwonderlijk. Maar, wat wel verwonderlijk is, is dat de beleggers steeds overtuigender raken van de kans op stijgende beurskoersen.

gevaar-rally

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Credit Suisse, is te zien dat de vraag naar call-opties gestegen is naar een nieuw hoogtepunt. Voor het laatst hadden we te maken met een dergelijke hoge stand in december 2004.

Warren Buffett leert ons echter dat we angstig moeten zijn op het moment dat iedereen hebzuchtig is. Is dat moment nu aangebroken?