Drank en vrouwen

Nederlands Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft zich wat in nesten gewerkt. Niet alleen moest zijn partij een zware nederlaag slikken tijdens de verkiezingen, ook heeft hij veel krediet verloren met een vreemde uitspraak. Volgens Dijsselbloem hebben de Grieken hun steunfondsen uitgegeven aan drank en vrouwen, figuurlijk weliswaar. Maar hoe zit dat nu echt?

Dijsselbloem gaf een interview met het Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung. Als hoofd van de Eurogroup en een van de meest betrokken personen bij het reddingspakket van de Grieken, is Dijsselbloem een sleutelfiguur in het Griekse drama. In een vraag die refereert naar de doelstelling voor de Grieken, 3% tekort en een overheidsschuld van 60%, zei Dijsselbloem de volgende vreemde uitspraak:

Ich kann nicht mein ganzes Geld für Schnaps und Frauen ausgeben und anschließend Sie um ihre Unterstützung bitten.

Vertaald klinkt dat: ‘Ik kan niet al mijn geld uitgeven aan drank en vrouwen, en daarna verwachten dat ze me nog steunen.’

Niet alleen was deze uitspraak vrouwonvriendelijk, racistisch en xenofobisch volgens velen, de uitspraak is ook pertinent niet waar. De Nederlandse Minister, die hoofd van de Eurogroup wil blijven ondanks de zware verkiezingsnederlaag in zijn land (dat gaat blijkbaar in Europa), wilde met zijn analogie het verschil tussen Noord en Zuid Europa blootleggen. Maar daarbij gaat hij iets te kort door de bocht.

Hij refereert naar de negatieve verantwoordelijkheid die een Zuiders land als Griekenland neemt met het steungeld van de andere eurolanden. Maar 2 Duitse onderzoekers, Joerg Rocholl en Axel stahmer, onderzochten wat er écht met het Griekse reddingspakket gebeurde. Dit zijn de harde cijfers:

Terugbetaling Grieks reddingspakket

Slechts €9,7 miljard van de €215 miljard of minder dan 5% van de bailout kwam ten goede van het Griekse volk. €139 miljard of 64,5% van het reddingspakket was voor de terugbetaling van kapitaal en interesten. Er moet geen tekening bij gemaakt worden dat het overgrote deel geleend werd door Europese instellingen en banken.

Bron: Credit Writedowns