amerika

De meest recent verschenen macrocijfers over de Amerikaanse economie laten zien dat de groei van het Amerikaans bruto binnenlands product het laatste kwartaal van 2016 is uitgekomen op een stand van 1,9%. Op jaarbasis wist de Amerikaanse economie met 1,6% te groeien.

Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne al meerdere malen laten weten dat hij de groei van de Amerikaanse economie wil terugbrengen op een niveau van 4%. Volgens het grotendeel van de economen is een dergelijke groeistand echter niet haalbaar. Gezien de groei in 2016 heeft Trump in ieder geval nog een lange weg te gaan.

Amerikaans BBP groeit aan een langzamer tempo

bbp-us

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, zijn de kwartaalcijfers van het Amerikaanse BBP afgebeeld. Op deze grafiek is te zien dat de groei van het afgelopen kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 flink is afgenomen. Tijdens het derde kwartaal van 2016 kwam de groei van het Amerikaanse BBP immers nog uit op een stand van 3,5%.

Overigens was er ook een opsteker waar te nemen voor de Amerikaanse economie. Als gevolg van het toegenomen vertrouwen onder de Amerikaanse consumenten kwamen de consumentenbestedingen het afgelopen kwartaal 3% hoger uit.