De beurzen blijven het bijzonder moeilijk hebben. De afgelopen dagen mogen dan wel voor wat lichtpuntjes gezorgd hebben, ze volgden op de slechtste beursweek in meer dan 20 jaar. Torenhoge inflatiecijfers en stijgende rentevoeten geven aandelenbeleggers een slecht gevoel. Daarbij komt de nieuwe factor van Europese onzekerheid over de energiebevoorrading komende winter die niet meteen wijst op een afkoeling van de energieprijzen en misschien zelfs de industrie parten kan spelen.
Voor de positieve noot moesten we afgelopen week zowaar in China zijn. Daar zijn de beleidsmakers van plan om terug aan te knopen met behoorlijke groeicijfers. De doelstelling van 5,5% (!) groei voor dit jaar werd door president Xi Jinping terug opgehaald. Dit cijfer was ook begin dit jaar als verwachting voor 2022 uitgesproken, maar na nieuwe covid uitbraken en zware lockdowns leek dit cijfer al stilzwijgend te zijn opgegeven.
Met extra maatregelen die vooral de consumentenbestedingen en de autoverkopen zullen ondersteunen, wil China alsnog de initiële doelstelling nastreven. Eenvoudig wordt dat allerminst want de algemene consensus voor de groei van de Chinese economie ligt momenteel op 3,4%.
Dit Groeimarkten Rapport biedt een combinatie van analyses voor heel wat Chinese en Zuid-Amerikaanse posities. Het belangrijkste woord blijft ‘voorzichtigheid’ omdat de algemene uitverkoop wellicht nog niet ten einde is. Maar zoals u ons kent, durven we toch al wat opportuniteiten aanwijzen.