(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX steeg 0,2 procent naar 533,95 punten.

Beleggers kregen verschillende bedrijfscijfers voorgeschoteld en die werden in het geval van Wolters Kluwer en ASR stevig beloond, maar bij BAM en Kendrion juist hard afgestraft.

Veel aandacht ging ook uit naar de voorlopige inkoopmanagersindexen, die wezen op een minder sterke groei van de economische activiteit in Europa. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone zakte van 59,6 in januari naar 58,5 in februari, terwijl de index voor de dienstensector terugviel van 58,0 naar 56,7, het laagste niveau in twee maanden. Hetzelfde beeld als in de muntunie was ook zichtbaar in Duitsland en Frankrijk.

Ondanks de dalingen blijft volgens econoom Bert Colijn van ING de onderliggende trend ongewijzigd. “Bedrijven blijven worstelen met hun capaciteit nu de nieuwe orders in een verrassend hoog tempo blijven binnen stromen.”

In Amerika bleek daarentegen zowel de industrie als de dienstensector in een hoger tempo te groeien.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,2305. Dit was dinsdagavond bij het slot op Wall Street 1,2335. Volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank is het muntpaar nog niet klaar met de “pull back”.

De Amerikaanse tienjaarsrente cirkelt nog steeds dichtbij de drie procent, maar van een doorbraak van die grens is het vooralsnog niet gekomen.

“Wat ons betreft betekent een overtuigende doorbraak van dit renteniveau het einde van de inmiddels al decennia durende bull market voor obligaties”, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. De rente noteerde woensdag op 2,902 procent.

Het Damrak maakt zich op voor een nieuwe beursgang. Donderdag brengt Niek Hoek, oud-topman van Delta Lloyd, investeringsvehikel Dutch Star Companies One naar de beurs. Daarmee moet tenminste 50 miljoen euro, maar liever nog 100 miljoen euro worden opgehaald. Met dit geld wil Dutch Star een belang nemen in een andere onderneming. Hoek heeft al belangstellenden aan de deur gehad, zo zei hij tegen ABM Financial News, maar moet de boot afhouden tot na de beursgang. Dutch Star kijkt naar bedrijven die overwegend in Nederland actief zijn, uit diverse sectoren, waaronder scheepvaart, industrie en landbouw. 

Stijgers en dalers

In de AEX werd Wolters Kluwer stevig beloond voor de cijfers die het databedrijf voorbeurs publiceerde. De koers steeg 4,5 procent. Een autonome groei van 3 procent, de EBITA die autonoom met 8 procent steeg en de winst per aandeel die 13 procent hoger uitviel tegen constante wisselkoersen en een onderliggende winstgroei voorzien van 10 tot 15 procent, “dat zijn erg goede resultaten”, aldus de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

Ook sectorgenoot RELX behoorde met een koerswinst van 1,4 procent tot de grootste stijgers.

Altice leverde daarentegen 2,3 procent in. Verder hadden staalreus ArcelorMittal en oliedienstverlener SBM Offshore het ook lastig, en leverden respectievelijk 0,8 en 1,2 procent in.

In de Midkap ging de aandacht vooral uit naar BAM, dat bijna 7 procent daalde na slecht ontvangen kwartaalcijfers. De gecorrigeerde winst voor belastingen daalde in 2017 van 102,7 miljoen euro naar 63,3 miljoen euro. Analisten hadden vooraf ruwweg op 60 miljoen euro gerekend. De winstmarge bedroeg 1 procent. Exclusief het verlies op het zeesluisproject bedroeg de marge echter 2 procent. Het concern stelde een dividend voor van 0,10 euro per aandeel. ING sprak echter van een teleurstellende outlook en NIBC vatte het jaar 2017 voor de bouwer samen als “desastreus”.

S&P Equity Research besloot woensdag om het aandeel BAM op de verkooplijst te zetten.

In tegenstelling tot BAM werden de cijfers van ASR wel goed ontvangen. De verzekeraar was met een koerswinst van 4,6 procent koploper in de AMX. Deutsche Bank beoordeelde de cijfers van ASR als erg sterk. “Alles tezamen denken we dat deze resultaten laten zien dat de onderneming duidelijk in erg goed conditie verkeert”, aldus de analisten

Onder de kleinere aandelen deed bouwbedrijf Heijmans juist wel goede zaken. Waar sectorgenoot BAM in het rood eindigde, steeg Heijmans 4,4 procent.

Kendrion verloor juist weer 9,3 procent, na het openen van de boeken. De maand december was een flinke tegenvaller, maar NIBC is vooruitkijkend toch positief gestemd. Kendrion wil tegen eind 2018 een EBITA marge bereiken van 10 procent met een omzetgroei van 5 procent en dit moet volgens de analist haalbaar zijn. 

Lokaal viel Docdata op met een koersverlies van 4,4 procent. Dinsdag steeg het aandeel echter nog bijna 19 procent.

Verder lagen de detacheerders er goed bij op het Damrak. Het lokaal genoteerde DPA won 4,6 procent en Headfirst Source steeg zelfs 13,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street in het groen, met winsten oplopend van 0,4 procent voor de Dow Jones tot ruim een procent voor de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.