De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten op de verwachting dat de Britten voor het lidmaatschap van de Europese Unie stemmen. De AEX won X procent op X punten en de AMX dikte X procent aan op een slotkoers van X punten.

“Het heeft er alle schijn van dat het kamp dat voor de EU is gaat winnen”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA. 

Het Britse pond bereikte vanochtend in aanloop naar het referendum de hoogste koers van dit jaar, wat volgens handelaar Youri Sleutel van Lynx erop wees dat beleggers “heel voorzichtig” uitgingen van een zogenoemde Bremain, de situatie waarin het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie blijft. Bij het slot van de Europese aandelenmarkten was het pond doorgestegen naar 1,4800 dollar, tegenover 1,4798 dollar bij opening.

Wedkantoren waren donderdag een andere indicator die volgens Montfrooij duidelijk wezen op een overwinning voor de voorstanders van het lidmaatschap van de EU. “In het verleden hebben gokwebsites bewezen het bij het juiste eind te hebben”, zei de vermogensbeheerder.

Woensdag raakte de AEX in de slotveiling nog een deel van de opgebouwde winsten kwijt, toen een peiling op een nipte overwinning wees voor een Brexit, het opzeggen van het lidmaatschap. 

“Er waren toch wat verschillende interpretaties van diverse exit-polls, nu hecht men meer waarde aan de wedkantoren, en de interviews die je gezien hebt op straat, die duiden op een aanblijven bij de EU”, zei Montfrooij. 

De stembureaus zijn open tot vanavond elf uur en de officiële uitslag wordt vrijdagmiddag verwacht. De uitslag is formeel raadgevend, maar premier Cameron zei toe de uitslag te zullen respecteren. 

De olieprijs won donderdag aan kracht. Rond het slot in Amsterdam steeg de future op een vat West Texas Intermediate 0,3 procent tot 49,46 dollar en een vat Brent steeg 0,3 procent tot 50,19 dollar. 

Het valutapaar euro/dollar handelde hoger op 1,1369. 

Macro-indicatoren

Uit Amerika kwamen overwegend goed ontvangen macro-economische berichten. Zo daalden de wekelijkse steunaanvragen tot het laagste niveau in twee maanden en verder ging het groeitempo van de Amerikaanse industrie omhoog, zo bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit.

“Voor de Fed was het wel zo dat de werkloosheid leidend is in het besluit met een renteverhoging te komen”, zei Montfrooij. 

Ook binnen Europa kregen beleggers de nodige macro-economische cijfers te verwerken, waaronder het groeitempo van diverse Europese economieën. “De eurozone PMI’s eindigden het tweede kwartaal van 2016 op een iets zwakkere noot, maar stuurden nog steeds een boodschap van een constructieve groei uit, met gemengde signalen”, zeiden economen van Unicredit. De groei in de industriesector van de eurozone steeg, maar de groei in de dienstensector vertraagde tot het laagste niveau in anderhalf jaar tijd.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone kwam op het laagste niveau uit sinds januari 2015, maar dit was volgens Unicredit nog steeds in lijn met een groei van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal van 1,5 procent.

Montfrooij noemde de cijfers uit Frankrijk “echt slecht”, terwijl de groei in Duitsland “afvlakkend” was. De Duitse dienstensector stond op het laagste niveau in 13 maanden tijd, terwijl de industrie juist op het hoogste niveau in 28 maanden tijd uitkwam.

Stijgers & Dalers

Alle hoofdfondsen wisten donderdag met winst te sluiten, onder leiding van ArcelorMittal dat 6,0 procent hoger sloot. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU werd als negatief voor grondstoffondsen beschouwd, aangezien beleggers zich volgens analisten in de nasleep van een Brexit op minder risicovollere beleggingen zullen richten. Met de toegenomen verwachting van een “Bremain”, maakte ArcelorMittal eerdere verliezen goed. Daarbij wezen analisten van Berenberg er op dat ArcelorMittal een grotere kanshebber is om de overnamestrijd om het Italiaanse llva te winnen.

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets wees er donderdag op dat “een Brits aanblijven in de EU steun kan geven aan fondsen als Unilever, Royal Dutch Shell, RELX, Aegon, Boskalis, Wessanen en BAM, terwijl deze fondsen juist “hard worden getroffen in het geval het toch op een Brexit aankomt”. Indexzwaargewicht Shell dikte overigens 2,2 procent in waarde aan, profiterend van een wat hogere olieprijs.

Galapagos schreef 2,3 procent bij. Het biotechbedrijf wil Mary Kerr als bestuurder benoemen op een komende buitengewone aandeelhoudersvergadering op 26 juli. 

Heineken hield de winsten beperkt met 0,6 procent, en was daarmee hekkensluiter in de AEX. 

In de Midkap was het BAM Groep dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 6,1 procent, gevolgd door Delta Lloyd dat 4,8 procent hoger koerste. Fugro won 2,4 procent. 

Intertrust bouwde voort op winsten van woensdag en steeg 1,7 procent. Woensdag was Intertrust een sterke stijger op het Damrak, nadat de registers van de Autoriteit Financiële Markten meldden dat twee Amerikaanse hedgefondsen hun posities recent hebben vergroot, gebruikmakend van een aandelenemissie van het trustkantoor. Partner en fondsmanager Thijs Hovers van hedgefonds Lucerne Capital Management bestempelde Intertrust tegenover ABM Financial News als “een van de goedkoopste aandelen in Europa”. 

Alleen IMCD en NSI sloten in het rood, met verliezen van respectievelijk 1,5 en 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Ordina het sterkst met 3,3 procent, terwijl AND International als sterkste daler 1,8 procent prijsgaf. 

Tussenstand Wall Street 

Rond het slot van de aandelenmarkten in Amsterdam noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq dikte 1,2 procent aan. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.