(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert in het groen, nadat er in de markt hoop is dat China en de Verenigde Staten tot een handelsakkoord komen.

Halverwege de handelsdag noteerde de Dow Jones index 0,8 procent hoger, won de breder samengestelde S&P 500 index 0,6 procent en werd Nasdaq 0,7 procent duurder.

In de namiddag meldde de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter dat er goede progressie wordt geboekt door de onderhandelaars.

“De gesprekken met China verlopen erg goed”, schreef Trump op Twitter.

Volgens The Wall Street Journal komen de partijen inderdaad nader tot elkaar en worden barrières weggenomen tijdens de onderhandelingen van vandaag en gisteren. Vermoedelijk wordt er later deze maand op hoger niveau verder gepraat.

“Beleggers hopen op vooruitgang bij de besprekingen, waardoor aandelen zich kunnen herstellen. De mildere toon van de Federal Reserve over de renteverhogingen [vorige week] helpt de aandelenmarkten ook”, zei Konstantinos Anthis, van ADSS.

De shutdown van de Amerikaanse overheid gaat vandaag de zeventiende dag in. Trump houdt vannacht een live-toespraak over zijn plannen rond de Muur aan de grens bij Mexico. De toespraak wordt door alle belangrijke tv-zenders in de VS uitgezonden. Trump ligt al enige tijd met de Democraten in de clinch over de bouw van de Muur. De Democraten willen geen geld vrijmaken voor de bouw van de grensafscheiding.

Door de shutdown van de Amerikaanse overheid was het macro-economisch rustig. Wel waren er cijfers over de arbeidsmarkt en het vertrouwen in het midden- en kleinbedrijf.

In november 2018 waren er in de Verenigde Staten circa 6,89 miljoen openstaande vacatures. In oktober waren dat er ongeveer 7,13 miljoen. In november 2017 waren en echter nog maar 5,93 miljoen vacatures.

De index van de National Federation of Independent Business liep terug van 104,8 naar 104,4. Dit is de laagste stand in veertien maanden tijd en de vierde daling op rij. Veel bedrijven stellen dat ze moeite hebben om hun vacatures op te vullen.

De euro/dollar noteerde op 1,1446. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1444 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1477 op de borden.

Olie werd bijna twee procent duurder.

Stijgers en dalers

Boeing werd 3,2 procent duurder. In 2018 werd er een recordaantal vliegtuigen afgeleverd. Beleggers scheen het niet te deren dat de eigen doelstelling desondanks niet werd gehaald.

Apple steeg 2,1 procent. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung stelde vandaag dat de operationele winst in het vierde kwartaal op jaarbasis 29 procent lager zal uitvallen. Dit was veel lager dan analisten hadden verwacht. Samsung heeft last van een tegenvallende vraag naar smartphones en geheugenchips. Intel werd 0,7 procent goedkoper en was daarmee de sterkste daler in de Dow30.

Tesla werd 0,2 procent goedkoper. Larry Ellison, de oprichter van Oracle, heeft een belang van 1 miljard dollar in Tesla. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een melding bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission. De medeoprichter van het Amerikaanse softwarebedrijf en goede vriend van Tesla-oprichter Elon Musk trad in december toe tot het bestuur van de producent van elektrische auto’s. Ellison zei overigens in oktober al dat Tesla zijn op één na grootste investering is. Details verstrekte hij toen niet.

Amazon.com steeg 1,5 procent. Het is sinds maandag het fonds met de grootste marktkapitalisatie in de VS. Het passeerde daarmee Microsoft. Eind november had Microsoft juist Apple gepasseerd. Amazon.com heeft momenteel een marktkapitalisatie van ruim 800 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.