(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een eindsprint toch in het groen geëindigd. De AEX steeg 1,6 procent tot 482,99 punten.

“De volatiliteit blijft verbazen”, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. De AEX bewoog donderdag tussen 458,63 en 482,99 punten.

Toch lijkt slecht nieuws inmiddels wel grotendeels ingeprijsd, denkt Van Deijck. Dividendverlagingen en verwachtingen die worden ingetrokken leveren geen heel grote koersdalingen meer op.

Wat Van Deijck positief noemde is dat er wereldwijd steeds meer samen wordt gewerkt aan het bestrijden van de crisis, terwijl voor de corona-uitbraak landen steeds individualistischer werden met protectionisme en sancties tot gevolg.

Evenwel het belangrijkste is nu dat het coronavirus onder controle komt.

Uit Amerika kwam vanmiddag nieuws over de arbeidsmarkt. Er bleken afgelopen week maar liefst 3,3 miljoen eerste steunaanvragen te zijn gedaan. Dat was ruim 3 miljoen meer dan de weer ervoor. Analisten hadden ook op een explosie gerekend vanwege de corona-uitbraak. Het vorige record lag op 695.000, en dat was in 1982.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank zei op basis van deze cijfers te verwachten dat de werkloosheid in de VS is opgelopen tot circa 10 procent.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen, net als het Franse ondernemersvertrouwen, stevig is gedaald.

De Europese Centrale Bank is inmiddels begonnen met het opkopen van leningen en heeft door het schrappen van limieten in het nieuwe opkoopprogramma de markt duidelijk gemaakt dat Italië en andere eurozonelanden volop steun kunnen verwachten in hun strijd tegen het coronavirus.

Toch denken sommige marktvolgers dat de stap van de ECB vooral symbolisch is en dat de centrale bank zich waarschijnlijk wel degelijk zal houden aan de limieten die zijn gesteld door de Europese gerechtshoven.

Verder stemde de Amerikaanse Senaat vannacht unaniem in met een steunpakket ter waarde van 2 biljoen dollar, om de economische schade van de coronacrisis op te vangen. De wet moet vrijdag nog wel worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden.

De euro/dollar handelde op 1,1026. Olie werd bijna 5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX was Randstad koploper met een koerswinst van 7,1 procent. De uitzender heeft stevige maatregelen genomen, aldus Van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. Daarmee zal het deze storm weten te doorstaan en beleggers zien in dat het management “doet wat nodig is”.

Galapagos volgde met een stijging van 6,7 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 1,8 procent, nadat het aandeel in de voorbije dagen nog een indrukwekkend herstel liet zien.

Unibail-Rodamco-Westfield blijft dalen. Het aandeel sloot donderdag 2,8 procent lager. Daarmee was het vastgoedfonds evenwel niet de sterkste daler.

ABN AMRO daalde 3,7 procent. De bank leed een verlies van 200 miljoen dollar bij zijn clearing-bedrijf in de Verenigde Staten, waar de bank de posities van een klant heeft gesloten omdat deze niet aan zijn marginverplichtingen kon voldoen. Ook verlaagde Berenberg het koersdoel voor ABN AMRO flink.

In de AMX was WDP koploper met een koerswinst van 11,5 procent, gevolgd door Aalberts met 9,5 procent. Besi won 7,9 procent.

Onderin de Midkap noteerden Signify en BAM met verliezen van 3,7 en 3,2 procent.

In de AScX ging Sligro 7,5 procent hoger en won ICT 7,7 procent.

Accell daalde daarentegen 3,6 procent. Net als Arcadis besloot Accell donderdag om het dividend te schrappen vanwege de impact van de corona-uitbraak. ING sprak van een verstandig besluit. IEX wees erop dat de fietsenfabrikant na een zwaar 2019 nu midscheeps wordt geraakt door de corona-uitbraak in het juist zo belangrijke voorjaar waarin de meeste fietsen worden verkocht. Gezien de vooruitzichten denkt analist Martin Crum dat “lastige gesprekken met de banken niet te vermijden” zijn.

AMG en Avantium leverden zelfs 4,5 en 7,7 procent in.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerde Wall Street tot 5,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.