(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zal donderdag vermoedelijk met winst van start gaan. Futures op de AEX wezen ruim een half uur voor opening op een winst van circa 0,2 procent. Vanwege Hemelvaart zijn verschillende beurzen vandaag gesloten, hetgeen overigens niet geldt voor de bij Euronext aangesloten markten.

“Vanwege Hemelvaartsdag zal het waarschijnlijk een rustige dag worden op de financiële markten. Vele kantoren zijn gesloten en bij gebrek aan nieuws zal dit de handel rustig houden”, voorziet marktanalist Ron van der Does van IG Markets.

In Azië is het beeld vanochtend positief, met winsten voor de belangrijkste markten in Japan en China.

Woensdagavond werden de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve bekend gemaakt. Hieruit viel op te maken dat er een gerede kans is dat de Fed volgende maand de rente optrekt. Volgens de centrale bank is het “spoedig passend” om dit te doen.

“De toon van de notulen was iets meer gematigd dan verwacht en dat gaf enige twijfel over een renteverhoging in juni”, aldus marktanalist Van der Does van IG Markets.

De discussie over het toekomstig rentebeleid liet echter groeiende tegenstellingen tussen de Fed-functionarissen zien, waarbij sommige leden voor een sneller tempo van renteverhogingen pleitten, terwijl een paar anderen van mening waren dat een langzamer tempo aan te bevelen valt.

“Dat betekent dat de enorme hoeveelheid schuldpapier ter waarde van 4,5 biljoen dollar, opgekocht tijdens de financiële crisis, successievelijk zal worden afgebouwd”, zo zei Van der Does.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1242. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1215 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1174 op de borden.

De agenda voor vandaag is aan de magere kant. Groeicijfers uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan op de rol, net als enkele macro-economische cijfers uit Amerika. De meeste aandacht zal uitgaan naar de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen. De markt rekent op een besluit om de huidige productiebeperking te verlengen.

Volgens analist Stephen Brennock van PVM zitten de grote olieproducenten vrijwel op één lijn over een dergelijke verlenging, nadat de olieministers van Saoedi Arabië en Algerije hun vertrouwen over een akkoord uitspraken.

Vermoedelijk zal het besluit kort na vijf uur vanmiddag worden bekend gemaakt. Vanochtend werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent duurder en een vat Brent ging ook 0,9 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Voetbalclub Ajax is er woensdagavond niet in geslaagd om de Europa League te winnen. In Stockholm werd met 0-2 verloren van het Britse Manchester United. Door het verlies ontloopt Ajax directe plaatsing komend seizoen voor de financieel erg lucratieve Champions League.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot woensdag 0,4 procent hoger op 21.012,42 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,3 procent en techbeurs Nasdaq ging er 0,4 procent op vooruit.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.