Beweging in ASML te verwachten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag, na een nieuwe serie bedrijfscijfers en een renteverhoging in Japan, hoger van start.

De futures op de AEX noteerden rond de klok van acht uur 1,5 procent hoger.

Naast dat beleggers dus kunnen reageren op cijfers van onder meer Wolters Kluwer, Just Eat en JDE Peet’s, zorgde Microsoft dinsdagavond voor een teleurstelling. Er werd door de softwaregigant voldaan aan de verwachtingen, maar alleen bij het onderdeel Azure bleef het bedrijf iets achter, en dat werd flink afgestraft.

Vanavond is het de beurt aan Meta en donderdag volgen Amazon, Intel en Apple nog.

Maar voordat Meta de boeken opent, is er eerst nog een rentebesluit van de Amerikaanse Fed.

De federal funds rate blijft naar verwachting staan op 5,25 tot 5,50 procent.

“Tijdens de FOMC-vergadering zal de Federal Reserve het monetaire beleid nog steeds ongewijzigd laten, maar wij denken dat ze deze vergadering zullen aangrijpen om de duidelijkste hint tot nu toe te geven dat ze een renteverlaging serieus beginnen te overwegen, waarschijnlijk tijdens de daaropvolgende FOMC-vergadering in september”, zei ING in een vooruitblik.

De inflatie lijkt meer onder controle. Vorige week vrijdag bleek nog dat de PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter van de Fed, in juni is gestabiliseerd op 2,6 procent.

ING wees verder op een afkoelende arbeidsmarkt in de VS, nu de werkloosheid stijgt, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat de consumentenbestedingen afkoelen.

“De Fed heeft gestreefd naar een ‘zachte landing’ en als de data hen in staat stellen om [de rente] te verlagen, en het gaat zeker die kant op, dan denken wij dat ze hun kans zullen grijpen”, aldus ING.

De euro/dollar handelde vanochtend op 1,0820.

Bedrijfsnieuws

Nieuwe strengere Amerikaanse restricties op de levering van chipmachines en apparatuur aan China, zullen niet gelden voor ASML, zo schreef persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen.

Nederland zal, net als Japan en Zuid-Korea, door Washington worden ontzien als volgende maand de nieuwe regels worden gepresenteerd, aldus Reuters. Fabrikanten in bijvoorbeeld Israël, Singapore en Taiwan worden volgens het persbureau wel geraakt door de nieuwe regels onder de zogeheten Foreign Direct Product rule.

Just Eat Takeaway heeft in de eerste helft van 2024 een hogere aangepaste EBITDA geboekt op een fractioneel lagere omzet, terwijl het aantal orders licht daalde, evenals de brutotransactiewaarde. Just Eat houdt vertrouwen in de eerder afgegeven outlook en kondigde een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 150 miljoen euro.

JDE Peet’s heeft woensdag de outlook voor dit jaar verhoogd en in het afgelopen halfjaar de omzet en het resultaat zien stijgen. 

Ebusco heeft in de eerste zes maanden verlies geleden op een gedaalde omzet. Nadat in juni de outlook voor 2024 werd ingetrokken, kwam de fabrikant woensdag niet met een nieuwe verwachting voor dit jaar. 

Wall Street

De brede S&P500 index daalde dinsdag met 0,5 procent tot 5.436,44 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,3 procent tot 17.147,42 punten. De Dow Jones-index steeg 0,5 procent tot 40.743,33 punten.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.