(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs had dinsdag de wind in de rug, met hulp van Philips, Heineken en indexzwaargewicht Unilever.

De AEX-index sloot 0,8 procent hoger op 515,00 punten. De Midkap-index werd 0,3 procent meer waard en de AScX sloot nagenoeg vlak.

“De beurs verrast me positief” zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. De resultaten van Philips helpen daar sterk bij, maar ook andere grote fondsen, waaronder Royal Dutch Shell, Heineken en Unilever werden meer waard.

Hoe het nu verder gaat met de beurs zal afhangen van de kwartaalrapportage van Apple, dinsdagavond laat, en de vele bedrijven uit de Amerikaanse S&P500-index die nu de beurs met hun resultaten overspoelen, meende vermogensbeheerder. Het optimisme op de Amsterdamse beurs leek dinsdag nog losgekoppeld van Amerika, dacht Vermeulen.

De vermogensbeheerder ziet weinig beweging in het Brexit-dossier. “Het blijft een drama”. De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd aan het Britse parlement toch terug naar de Brusselse onderhandelingstafel te willen na de afwijzing van haar akkoord door het Britse parlement. “Maar die gaan de afspraken natuurlijk niet meer aanpassen en dat blijft ook zo”, stelde Vermeulen. De Britten zitten in hun maag met de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, die na de uittreding niet meer open kan zijn. Vanavond vindt er nog een stemming plaats in het Britse parlement.

Woensdag en donderdag zullen er onderhandelingen plaatsvinden tussen China en Amerika. Intussen kreeg het Chinese telecombedrijf Huawei een reeks aanklachten aan zijn broek van de Amerikaanse autoriteiten. Amerika verdenkt Huawei van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran en het stelen van bedrijfsgeheimen. Huawei ontkende alle aanklachten. Financieel directeur Sabrina Meng zit gevangen in het Canadese Vancouver in verband met de verdenkingen.

Een flink aantal Amerikaanse bedrijven kwam dinsdag met resultaten. Motorfietsenmaker Harley-Davidson zag de winst vrijwel verdampen, vliegtuigbouwer Lockheed Martin stelde licht teleur, maar telecombedrijf Verizon overtrof zijn afgegeven winstverwachting. 3M verlaagde de outlook en farmaciebedrijven Pfizer en Allergan boekten verliezen na afwaarderingen.

Op economisch gebied bleken de Amerikaanse huizenprijzen in november weinig te zijn veranderd ten opzichte van oktober, volgens de index van Case-Shiller. Op jaarbasis stegen de prijzen iets minder snel. Consumenten werden minder positief over de komende zes maanden, meldde Conference Board. Dit had volgens het onderzoeksbureau te maken met de ‘shutdown’ van het Amerikaanse overheidsapparaat en zou van tijdelijke aard kunnen zijn.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1434. Olie werd een procent duurder.

Stijgers en dalers

Van de 25 fondsen in de AEX-index eindigde er 17 met winst, met Philips als koploper. Het aandeel werd 2,3 procent meer waard na kwartaalcijfers. Analisten reageerden tevreden op het verhoogde dividend en een nieuw aandeleninkoopprogramma. “Dit is een solide einde van het jaar voor Philips”, aldus analisten van Berenberg. Vermeulen zei positief te zijn en een positie in het aandeel te overwegen, nu ze het op alle fronten zo goed doen.

Heineken steeg 1,8 procent en Unilever werd 1,6 procent meer waard.

Vopak werd 1,2 procent duurder. Analisten van Kempen zouden het aandeel van de verkooplijst hebben gehaald met een neutraal advies en hogere koersdoel van 41,00 euro, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

ABN AMRO sloot 0,5 procent lager. KBC Securities deed twee kwartjes bij het koersdoel van ABN AMRO, voorafgaand aan de jaarcijfers.

Onder de middelgrote fondsen deed Adyen goede zaken met een koersstijging van 1,9 procent. Arcadis en AMG daalden juist ruim 2 procent.

Bij de kleinere aandelen viel zakenbank Van Lanschot Kempen op met een koerswinst van 2,7 procent. Ook vastgoedfondsen Vastned en NSI werden meer waard.

Sif Holding leverde fors in, met een koersverlies van 6 procent tot 9,06 euro. NIBC verlaagde het koersdoel naar 11,00 euro. “Ondanks de positieve nieuwsstroom over de sector, blijkt Sif niet in staat om een jaar als 2018 te ontlopen”, aldus analist Martijn den Drijver, die rekent op een zwak vierde kwartaal. Ook het lopende kwartaal zal mager zijn, denkt hij. Vermeulen vond het opvallend hoe slecht het aandeel het doet. “Het is een bedrijf met één product, dat is bekend, maar de windmolens op zee zijn wel de toekomst en daarvoor hebben ze Sif nodig”.

Lokaal viel Probiodrug op met een koersdaling van 6 procent. Dealerbedrijf Stern kon zich verheugen in een koerswinst van 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Nasdaq leverde flink in, maar de Dow Jones en S&P index cirkelden rond de slotkoersen van maandag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.