open-pit-mining-1327116_1280

Ondanks de crisis op de grondstoffenmarkt is er een bepaalde grondstof die wel heel veel aandacht weet te trekken. De grondstof is genoemd naar een ontroostbare Griekse godin, wordt op dit moment voornamelijk in 3 grote mijnen ter wereld gemijnd en is super belangrijk voor de staalindustrie.

Niobium is een grondstof die ervoor zorgt dat staal lichter en sterker wordt. Het wordt vooral gebruikt voor industriële pijpleidingen en vliegtuigen. Met slechts 1 deel niobium op 1000 staal kan je al de hoeveelheid gas dat door een pijpleiding kan verdubbelen. Niobium waard $10 kan een auto 100kg lichter maken. Het is dus een gegeerde grondstof.

De prijs per kilo ligt ongeveer rond $40, toch vond China Molybdenum Co. het aangeraden om $1,5 miljard te betalen voor Anglo American’s niobium- en fosfaatmijn in Brazilië. China Molybdenum Co. won hiermee de strijd van 15 kandidaten waaronder Vale SA, Apollo Global Management LLC en X2 Resources.

Ik wist zelfs niet wat niobium was toen deze opportuniteit op mijn bureau belande en ik ben al 20 jaar actief in de industrie., aldus Craig Burton van Cradle Resources.

Cradle Resources is bezig met een niobiumproject in Tanzania. Het is redelijk uitzonderlijk dat er niobium gevonden wordt. Er zijn momenteel maar 3 grote actieve mijnen, 2 in Brazilië en 1 in Canada. Anglo American had samen met Niobec een marktaandeel van 9%, meer dan 80% komt van 1 bedrijf: Cia. Brasileira de Metalurgia & Mineracao. Deze mijn is in handen van de Braziliaanse miljardairsfamilie Moreira Salles. Ze verkochten in 2011 30% van hun aandelen in een transactie van $3,9 miljard. De Niobec-mijn werd in 2014 overgenomen voor $530 miljoen.

Gebruik niobium

Hoe ziet de toekomst eruit?

Maar nu wil China Molybdenum Co. 50% boven de marktprijs betalen voor de niobiummijn in Brazilië. Niobium is een grondstof waar zelfs experts buiten de niobium- of staalmarkt nooit van hebben gehoord, maar de huidige deal zet het wel met stip op de kaart.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>