Veel grondstoffenprijzen waren natuurlijk duur dit jaar, maar we kregen het bericht binnen, begin november dat deze zou dalen! Maar wij leggen je uit waarom dit niet blijft duren.

De prijzen van landbouwgewassen zoals tarwe en maïs en industriële metalen zoals koper, ijzererts en aluminium bereiken een dieptepunt na een piek eerder dit jaar.

Zo daalde de aluminiumprijs met 45 procent tussen begin maart en begin oktober, tarweprijzen zakten 27 procent sinds mei.

De prijzen op de Europese energiemarkten stegen eind augustus tot historische hoogten omdat men bang was dat een tekort aan gas de komende winter voor problemen zou zorgen. Sinds september zijn vooral de aardgas- en elektriciteitsprijzen aanzienlijk gedaald. Dit komt deels door de uitzonderlijk warme temperaturen in oktober, maar ook doordat de Europese reserves vlot werden aangevuld.

Een vat ruwe aardolie werd eveneens goedkoper maar de prijsdaling is minder uitgesproken omdat de OPEC+-landen in oktober besloten om hun productie terug te schroeven.

De sterke vertraging van de vraag heeft geleid tot een daling van de meeste grondstoffenprijzen. Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten stevenen allemaal af op een recessie, en dit heeft gevolgen voor de groeivooruitzichten in veel landen over de hele wereld.

Veruit het belangrijkst voor de grondstoffenmarkten is echter het reilen en zeilen van de Chinese economie. China is al twintig jaar de grootste verbruiker van grondstoffen zoals koper, staal en steenkool. Dit jaar bleven de Chinese economische activiteit en de vraag naar grondstoffen echter zwaar onder de verwachtingen door het strenge zero-Covid beleid en de aanslepende crisis op de vastgoedmarkt. Ook de verzwakking van de renminbi tegenover de dollar weegt op de vraag want die maakt voor Chinese fabrieken de invoer van metalen, olie en andere materialen uit de rest van de wereld duurder.

De komende tijd blijven de neerwaartse risico’s voor de wereldgroei de grondstoffenmarkten waarschijnlijk parten spelen. De meeste centrale banken zijn nog niet klaar met hun strijd tegen de hoge inflatie, dus worden er nog renteverhogingen verwacht die de economische groei afremmen. Ondanks het gemor van de Chinese bevolking lijkt een versoepeling van het Covid-beleid op korte termijn onwaarschijnlijk. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen weken weer gestegen. Lockdowns zoals die van Shanghai in april zijn nog steeds mogelijk. Daarom rekenen grondstoffenexperts de volgende kwartalen niet op een plotse versnelling van de vraag naar industriële metalen.

De online wereld doet het in tegenstelling erg goed, met mensen die veel meer binnen blijven en zou weinig mogelijk, energie of benzie willen gebruiken. Dingen zoals gamen of online wedden belgie zijn erg populair.

Het ziet ernaar uit dat de gasvoorziening in Europa ten minste enkele maanden voldoende zal blijven, tenzij er een ongewoon strenge winter komt. Maar voor de volgende winter blijft de vrees bestaan dat de bevoorrading zal tekortschieten. Dat is te zien aan de termijncontracten voor aardgas die aflopen eind 2023. Die houden rekening met een gasprijs die bijna 15 procent hoger ligt dan de huidige niveaus. De recente raketinslag in Polen zet nog eens in de verf dat het risico en de volatiliteit op de Europese energiemarkten hoog blijft.

De nieuwe supercyclus voor grondstoffen zou volgens de experts ontstaan door de transitie naar een groene economie met zero uitstoot. Zo zal de vraag naar koper bijvoorbeeld het volgende decennium exploderen naarmate we overschakelen van fossiele naar hernieuwbare energie. Elektrische auto’s bevatten veel meer koper dan benzinewagens en ook de bouw van windturbines vereisen grote hoeveelheden van het metaal. Ook voor materialen als nikkel, kobalt en lithium voorspellen de analisten dat de vraag tussen nu en 2030 zal verveelvoudigen door de groene revolutie.

De inflatie waar veel landen nu mee te maken hebben begon met een spectaculaire stijging van de prijzen van grondstoffen zoals energie, landbouwgewassen en ertsen. Het is geen slecht idee om deze fluctuerende markten in de gaten te houden – vooral als u enkele productiefaciliteiten bezit!