De vier jaar durende berenmarkt die grondstoffen tot het laagste niveau duwde in een kwarteeuw lijkt ten einde te komen. Mogelijke tekorten aan de aanbodzijde liggen voor veel grondstoffen aan de basis van het herstel, schrijft Bloomberg. De Bloomberg Commodity Index, die uit 22 grondstoffen bestaat, is goed op weg om sinds haar dieptepunt van 20 januari een koersherstel van 20% neer te zetten. Indien de index hierin slaagt, zitten grondstoffen opnieuw in een bullmarkt. Hoe dan ook noteert de index nog steeds 50% onder zijn toppunt van 2011. Grondstoffen zitten al sindsdien in een dalende trend.
Productietekort grondstoffen
Grondstoffen hebben het dit jaar beter gedaan dan obligaties, munten en aandelen. Er is speculatie in de markt dat er een tekort zal zijn door productieproblemen en -verminderingen, net nu de vraag weer begint te stijgen. Zink is daar een mooi voorbeeld van. Nadat Glencore had aangekondigd de productie te zullen terugschroeven steeg de prijs van zink, dat in roestvrij staal wordt gebruikt, voor het eerst sinds juli 2015 boven de $2,000 . Zink is dit jaar de best presterende industriële grondstof. Het herstel heeft alvast de aandelen van mijnbouwers, landbouwbedrijven en ontginners flink opgedreven. De Bloomberg World Mining Index is al 23% opgelopen na een neerwaartse beweging van de voorbije 3 jaar. BHP Billiton, de grootste mijnbouwer ter wereld, won dit jaar reeds 16%. De koers van Archer-Daniels-Midland, één van de grootste Amerikaanse traders in landbouwgrondstoffen ging er in 2016 al 20% op vooruit.
Negatieve noot
Volgens Dominic Schnider van UBS Group is een verder herstel niet zeker. “Ten eerste moet de Chinese economie stabiliseren en ten tweede moet de Amerikaanse industriële productie uit het dal kunnen klimmen. Als dat niet gebeurt, kunnen de prijzen terugvallen”. Hij gelooft eerder in een terugval, zeker tijdens de zomermaanden. “Vooral de energieprijzen zie ik wederom wegzakken, die van industriële metalen eerder stabiliseren.”