ECB QE Mario Draghi

De Europese centrale bank deed op het gebied van de rentestand vorige week weinig verrassends. De rentestand bleef onveranderd op de historisch lage stand van 0%. Ook de depositorente bleef onveranderd steken op -0,40%. Toch wist Mario Draghi de markten te vleien met de verlenging van het Europese opkoopprogramma, dat nu hoogstwaarschijnlijk aan het einde van 2017 zal gaan aflopen.

De meeste waarnemers hadden wel op een verlenging van het opkoopprogramma gerekend, maar Draghi wist te imponeren omdat de verlenging langer is dan vooraf werd begroot. Vanaf maart 2017 zal de Europese centrale bank maandelijks 60 miljard euro in het financiële systeem gaan pompen. Op dit moment bedraagt deze geldinjectie nog 80 miljard euro per maand.

Europa loopt achter op Amerika

Door de woorden van Mario Draghi lijkt het verschil tussen Amerika en Europa alleen maar groter te worden. Zo is de Amerikaanse centrale bank al een hele tijd geleden gestopt met het stimuleren van de economie, en hoogstwaarschijnlijk zal er aankomende woensdag een nieuwe renteverhoging worden doorgevoerd.

europa-amerika-obligatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het verschil op de obligatiemarkt tussen beide continenten alleen maar groter is geworden. Er is op dit moment sprake van een divergentie tussen de Amerikaanse staatsobligatie en die van Duitsland. Aangezien het feit dat Duitsland gezien wordt als de motor van de Europese economie, zouden we dit kunnen kwalificeren als een betrouwbare schets.

Peter Cecchini, strateeg bij Cantor Fitzgerald, voegt daar aan toe dat deze divergentie ‘historisch’ te noemen is.