De vijf grootste banken van China hebben hun grootste winstdaling in ten minste een decennium medegedeeld. De banken zetten zich schrap voor een toenemend aantal slechte leningen in een economie die verzwakt is door de Covid-19 pandemie.

Alle vijf de banken – Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China en Bank of Communications – hebben hun laatste financiële resultaten vorige week bekendgemaakt.

In de eerste helft van 2020 hebben deze elk een winstdaling van ten minste 10% op jaarbasis geboekt. Dit komt omdat ze meer middelen hebben gereserveerd voor mogelijke verliezen op leningen in de komende maanden.

Jason Tan, analist bij CreditSights, stelt:

Er werd de banken gevraagd om een nationale dienst te verlenen. Ze zijn gevraagd om de economie ten koste van hun eigen operationele sterkte te ondersteunen.

Middelgrote banken presteren beter

Een analyse van Morgan Stanley over de meest recente resultaten van Chinese banken, heeft aangetoond dat middelgrote banken beter presteren dan hun grotere collega’s. Hun bedrijfswinsten, alvorens rekening te houden met voorzieningen voor slechte leningen, zijn beter dan bij de vijf grootste banken.

De analisten verklaarden dat de operationele winst van de meeste middelgrote Chinese banken tussen de 8% en 27% groeide in het tweede trimester van 2020 in vergelijking met een jaar geleden.

Bij de zeven grootste banken lag het cijfer tussen een daling van 2% en een groei van 6%.

Analisten van Jefferies benadrukten dan weer dan Chinese banken hoogst waarschijnlijk de dividenden voor dit jaar zullen verlagen. Wanneer de resultaten geleidelijk aan herstellen, is het mogelijk dat deze in 2021 zullen terugkeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties