Het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) schokte de financiële markten. Klanten van kleinere banken maken zich ook zorgen dat hun bank de volgende kan zijn. Hierdoor verplaatsen ze hun fondsen naar grote banken zoals Bank of America, die de grote winnaars lijken van de onrust.

Vorige week implodeerde SVB nadat klanten $42 miljard probeerden op te nemen bij de bank. Hierna volgde Signature Bank, dat uiteindelijk ook werd overgenomen door de overheid.

Maar elke crisis biedt uiteraard kansen. Bank of America kende bijvoorbeeld een toestroom van meer dan $15 miljard aan nieuwe deposito’s. Volgens experten komt deze instroom van angstige klanten die hun geld verplaatsen naar een bank die wordt gezien als “too big to fail”. Bank of America is de tweede grootste bank van de Verenigde Staten.

Big bank bonanza

Bank of America is niet de enige grote bank die een toevloed van nieuwe handel ziet. Volgens berichten van de Financial Times ondersteunt JPMorgan zijn nieuwe klanten door de wachttijd voor het openen van een rekening te verkorten. Zij versnelt ook de snelheid waarmee nieuwe klanten toegang krijgen tot fondsen om ervoor te zorgen dat zij hun personeel kunnen betalen.

Ook Citigroup heeft zich naar verluidt ingespannen om nieuwe klanten aan boord te krijgen.

De grote banken zien vooral grote klanten komen met tegoeden van boven de $250 000. Alle deposito’s onder dit bedrag worden gedekt door een federale verzekering. De Amerikaanse overheid benadrukte dat ook deposito’s boven dit bedrag gedekt zullen zijn. Klanten geloven dit echter niet zomaar en nemen het zeker voor het onzekere.

Bron: Finance Yahoo
Foto: iStock