(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een klein verlies gesloten. De AEX daalde 0,2 procent naar 550,38 punten.

Beleggers moesten het stellen zonder veel richtinggevend nieuws. Consumenten in Nederland hebben meer vertrouwen gekregen en gaven ook meer uit.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg ook. De vertrouwensindex steeg van 0,1 in maart naar 0,4 in april. Ondanks deze stijging had econoom Bert Colijn van ING een gemengd gevoel, omdat eerder deze week de ZEW index nog een scherpe daling liet zien.

“Hoewel de zorgen over de mondiale economie toenemen, aangejaagd door een eventuele handelsoorlog en oplopende olieprijzen, is er nog altijd veel goeds te vinden voor Europese consumenten”, aldus Colijn. Hoewel consumenten wellicht niet meer op hun roze wolk zitten, stimuleert de economie nog altijd de consumptie, denkt de econoom van ING.

Daarbij kijkt de markt volgens marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management inmiddels vooral weer naar de fundamentals in de vorm van de bedrijfscijfers. “En die zijn vooralsnog conform verwachting en de verwachtingen waren vrij hoog”, aldus Juvyns voor de camera van ABM Financial News. 

Hoopgevend voor de komende weken noemde Juvyns dat de winstgroei bij Amerikaanse bedrijven “dubbelcijferig” is.

De euro/dollar noteerde op 1,2274. 

Stijgers en dalers

In de AEX was Altice koploper met een koerswinst van 1,7 procent. Galapagos werd 1,3 procent duurder.

KPN en Vopak behoorden tot de grootste dalers met verliezen van 2,2 en 2,9 procent, maar beide aandelen noteerden ex-dividend. ASML leverde opnieuw in, ditmaal 1,7. Sinds de cijfers halverwege deze week staat het aandeel onder druk. Het afgegeven van een tegenvallende outlook door TSMC hielp het sentiment rondom ASML ook niet.

In de AMX ging Arcadis 3,0 procent hoger, nadat het aandeel donderdag nog met dubbele cijfers werd afgestraft na een kwartaalupdate. Takeaway werd 1,8 procent duurder. Net als in de AEX stonden ook de toeleveranciers van de halfgeleidersector in de Midcap onder druk. Besi verloor 4,0 procent en ASMI leverde 8,4 procent in. ASMI presteerde in het afgelopen kwartaal binnen de door de onderneming afgegeven bandbreedte. Toch sprak NIBC van een teleurstelling. De marge-ontwikkeling stelde eveneens teleur, maar de orderinstroom was wel goed. De kwartaalupdate bevestigde volgens NIBC dat 2018 een jaar wordt waarin het zwaartepunt in de tweede jaarhelft ligt. “Meer dan verwacht zelfs.” 

Verder leverde Air France-KLM 2,5 procent in. Vanmiddag bleek dat de recente stakingen Air France-KLM al meer dan 220 miljoen euro hebben gekost. CEO Jean-Marc Janaillac noemde het conflict met de vakbonden een uitzichtloze situatie die “serieuze” consequenties heeft voor de maatschappij. In een poging om tot een oplossing te komen, zal de topman de mening gaan vragen aan al het personeel. Deze elektronische consultatieronde loopt van 26 april tot en met begin mei.

Nadat overnamespeculatie Accell donderdag al een plus opleverde van krap vijf procent, kwam daar vrijdag nog eens 5,6 procent bovenop. Heijmans werd 2,2 procent duurder.

De grootste daler in de AScX was Wessanen. Het aandeel daalde 3,4 procent na het openen van de boeken. De producent van biologische en natuurlijke voedingsmiddelen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet licht zien aantrekken, maar de winst stond onder druk. Bij de eigen merken werd afgelopen kwartaal een autonome omzetgroei gerealiseerd van 4,3 procent. Daarmee kwam de groei wel lager uit dan de 6 tot 8 procent waarop analisten rekenden. Dit verklaart volgens CFO Ronald Merckx van Wessanen de negatieve koersreactie vrijdag.

Overigens zei Merckx tegen ABM Financial News gehoord te hebben dat grootaandeelhouder Jobson geen aandelen Wessanen heeft verkocht, ondanks een melding bij de AFM die een daling van 25,4 naar 2,4 procent liet zien. Vermoedelijk is Jobson zijn belangen aan het herstructureren. Eerder al verschoof het belang van Delta Partners, waar Jobson mede-oprichter van is, naar Jobson privé.

Het lokaal genoteerde Curetis had de wind opnieuw in de rug en won zo’n acht procent. Woensdag steeg de koers al flink na melding van de lancering van een nieuwe cartridge, en daar kwamen donderdag nog eens positieve onderzoeksresultaten bij. Dit leverde gisteren een koerswinst van 4,0 procent op.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street circa een procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.