yellen_fed

De Amerikaanse centrale bank voerde recent nog een nieuwe renteverhoging door. Op dit moment beweegt de basisrente in Amerika tussen de 0,75 en 1 procent. Uiteraard is dit alsnog een heel erg laag tarief, maar in de nabije toekomst kan daar wel eens een verandering in gaan komen.

Op dit moment ziet de Amerikaanse economie er goed uit. De consumentenbestedingen zitten in de lift, de arbeidsmarkt ziet er gezond uit en ook het algemene prijspeil weet eindelijk weer eens te stijgen. Toch vormt de stijgende inflatie met name een bedreiging voor de beleggers. Op het moment dat de inflatie immers zal blijven stijgen, zal de Fed door middel van het rentewapen de nare gevolgen van een te hoge inflatie moeten bestrijden.

Handelingen van de Fed komen niet overeen met deze index

handelingen-fed

Daarnaast is er op dit moment sprake van een bijzondere situatie. Al bijna 20 jaar lang komen de rentestappen van de Fed niet echt overeen met de financiële situatie in Amerika. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de ‘Goldman Sachs Financial Conditions Index’ en de rentestappen van de Amerikaanse centrale bank de afgelopen jaren niet echt synchroon lopen.

Uiteraard hoeft dit geen grote bedreiging te zijn, maar het geeft wel aan dat de daden van de Fed hoogstwaarschijnlijk een verlaat effect zullen hebben op de Amerikaanse economie. En met name tijdens recessies is dat niet echt wenselijk.