China en de Europese Unie luidden het nieuwe jaar in met de sluiting van een belangrijke investeringsovereenkomst die hun handelsbetrekkingen moet versterken. Een gevoelig dispuut over mensenrechten zou deze overeenkomst echter in gevaar kunnen brengen.

De Europese Unie heeft zich deze week aangesloten bij de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk door Chinese functionarissen sancties op te leggen in verband met vermeende schendingen van de mensenrechten in Xinjiang.

Peking reageerde door eveneens sancties op te leggen tegen 10 politici van de Europese Unie, wegens het kwaadwillig verspreiden van leugens.

Valdis Dombrovski, commissaris voor handel van de Europese Unie, zei dat het lot van de investeringsovereenkomst daarom op dit moment twijfelachtig is. Deze is immers nog niet door het Europees Parlement geratificeerd.

De sterke reactie van China op de sancties betekent dat het nu nog moeilijker zal worden om het investeringsakkoord te ratificeren. Dit onderstreept hoe moeilijk het voor de Europese Unie zal zijn om een evenwicht te vinden tussen haar economische belangen en de bezorgdheid over de mensenrechten, vooral nu de Verenigde Staten met bondgenoten willen samenwerken om Peking uit te dagen.

Guy Verhofstadt stelt:

China heeft de overeenkomst om zeep geholpen.

Een gecompliceerde deal

De investeringsovereenkomst – die tot doel heeft duurzame ontwikkeling te bevorderen en de toegang van Europese investeerders tot de Chinese economie te verbeteren – was altijd al een heikel punt om af te ronden.

De toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn een belangrijke reden. Washington confronteert China met een reeks economische kwesties waaronder markttoegang en handel. Hiernaast beschuldigt het Peking ervan een genocide te plegen tegen Oeigoeren en andere etnische en religieuze minderheidsgroepen. Dit dwingt andere landen partij te kiezen.

De toegevingen die China vorig jaar aan de Verenigde Staten heeft gedaan, als onderdeel van de handelsdeal van de Trump-regering, heeft Europa ertoe aangezet zijn eigen overeenkomst nieuw leven in te blazen.

Hoewel Brussel een robuuste handelsrelatie met Peking in stand wil houden, zal het blok zich voor veel zaken naar de Verenigde Staten blijven richten.

Alex Capri van Hinrich Foundation stelt:

De overeenkomst tussen de EU en China was altijd al een enorme gok geweest.

Bron: CNN

Foto: iStock