ipo-beursgangen

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg dit jaar al $1.500 miljard in waarde. Hedge funds die eerder positief waren over de aandelenmarkt bereiden zich nu voor om een stevige selloff. Om zich in te dekken kijken ze steeds meer naar goud.

De meeste hedge funds hebben hun positieve houding ten opzichte van de aandelenmarkt bijgesteld. Ze zijn minder geneigd nog aandelen te kopen van banken en grondstoffen zoals koper. Dit betekent dat ze minder potentieel zien in de economische ontwikkeling. In plaats daarvan kopen ze steeds meer bescherming in de vorm van goud.

Dit is een radicale ommekeer. Eind december lag de blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt, en bankaandelen in het bijzonder, nog op record niveaus.

Financiële sector en goud

Hedge funds nemen winst van tafel na de langste rally in bankaandelen sinds 2013, aldus Benjamin Dunn van Alpha Theory dat $6 miljard beheerd. Naast winst nemingen stijgen de zorgen ook over de snelheid waarmee de Trump administratie de veranderingen wil doorvoeren.

There’s a lot of wait and see because the soft data is good but hard data hasn’t picked up.”

De hoge waarderingen verbeteren en de economie trekt aan, maar anderzijds laat de consument het nog steeds afweten. Tegelijkertijd wil de Federal Reserve de rente optrekken en stijgt inflatie. Dat zijn allemaal gemengde signalen.

Hedge funds nemen daarom meer defensievere posities in. Hun blootstelling aan het gele edelmetaal verdubbelde. Aangezien de hedge funds nog niet negatief geworden zijn, bestaat het risico dat ze koud gepakt worden bij een plotse daling van de aandelenmarkt. Vandaar de hogere weging van goud.

“Until the rubber meets the road on timing, hedge funds are going to wait. It’s not a reversal, but it’s definitely taking some chips off the table and getting more defensive.”

Bron: Bloomberg

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!