(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een nette plus gesloten, na een stroom aan bedrijfscijfers die wisselend werden ontvangen. De AEX won 0,4 procent op 536,33 punten.

“De index houdt het goed”, constateerde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. En dat verrast wellicht sommige beleggers na de slechte macro-economische data van de voorbije weken.

Nu vrezen sommige beleggers volgens Bonsee de boot te missen en wordt er ingestapt. “Ze lopen nu achter de markt aan.”

Maar voor de vrees de boot te missen, zijn volgens de handelaar ook wel wat aanknopingspunten.

Vanochtend schreef de South China Morning Post woensdag op basis van bronnen, dat de Chinese president Xi Jinping vrijdag de Amerikaanse handelsdelegatie onder leiding van handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zal ontmoeten.

Dinsdagavond werd het positieve sentiment ook al gevoed door hoop op een goede afloop, door het gerucht dat de Amerikaanse president Donald Trump overweegt, indien er zicht is op een akkoord, om de deadline voor het staakt-het-vuren met China tot na 2 maart te verlengen.

Verder worden “de [bedrijfs]cijfers in Europa toch redelijk goed opgepakt”, meent Bonsee.

In de eurozone daalde de industriële productie in december veel harder dan verwacht. De krimp bedroeg 0,9 procent op maandbasis. De Amerikaanse inflatie maakt op maandbasis opnieuw een pas op de plaats. Op jaarbasis stijgen de prijzen in de VS met 1,6 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1288.

Stijgers en dalers

In de AEX was Heineken de getapte jongen, met een koerswinst van 6,0 procent. Analisten waren te spreken over de cijfers van de brouwer. “De autonome omzetgroei van 6,1 procent was een prettige meevaller”, vond ING. Maar ook de winst was een positieve verrassing. Er werd vooraf gerekend op een winst per aandeel van 4,09 euro en dit werd 4,25 euro, aldus Jefferies. CEO Jean-François van Boxmeer sprak van “opnieuw een jaar met superieure omzetgroei”.

Verder steeg ArcelorMittal 3,7 procent en leverden de kwartaalcijfers AkzoNobel een koersstijging op van 3,3 procent. Over AkzoNobel zei KBC Securities dat er gemiddeld beter dan verwacht was gepresteerd. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) verbeterde met 2 procent op jaarbasis tot 181 miljoen euro, wat boven de marktconsensus was van 178 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen een speciaal dividend van 4,50 euro per aandeel tegemoet zien plus een aandeleninkoopprogramma.

De hekkensluiters van de AEX waren Vopak en vooral ABN AMRO, die net als Heineken en Akzo met cijfers kwamen.

Vopak leverde 2,4 procent in, terwijl ABN AMRO maar liefst 7,7 procent verloor. Volgens analisten waren de cijfers van Vopak evenwel niet zo slecht en de vooruitzichten in orde. “Ondanks sterke prestaties in China, Azië en het Midden-Oosten, leidde een zwak Europa en Amerika ertoe dat het bedrijfsresultaat (EBIT) 10 procent onder de consensus uitkwam, met name vanwege de markt voor olie en een eenmalige last van 7 miljoen euro”, zei NIBC. ING sprak van een sterk momentum voor het tankopslagbedrijf voor de jaren 2019 en 2020.

ABN AMRO was de gebeten hond na een teleurstellende winst in het vierde kwartaal. Extra voorzieningen voor probleemleningen in de diamantindustrie en de offshore oliesector roepen vragen op, volgens UBS. Verder investeert de bank in meer mankracht voor een betere controle van klanten op financiële criminaliteit. De vooruitzichten voor het dividend zijn mogelijk aan de optimistische kant, concludeerde ING.

In de Midkap was Corbion koploper met een stijging van 3,4 procent. Intertrust won 2,6 procent. Blackstone nam afscheid van zijn laatste 6,1 miljoen aandelen Intertrust voor 15,15 euro per stuk.

Vastgoed had een lastige dag, met een koersverlies van 2,9 procent voor Wereldhave en 2,5 procent voor Eurocommercial Properties. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties en JPMorgan Cazenove zette het aandeel zelfs op de verkooplijst. JPMorgan verlaagde daarnaast het koersdoel voor Wereldhave en constateerde dat het vastgoedfonds nog niet uit de problemen is.

Verder leverde Arcadis in aanloop naar de cijfers morgen voorbeurs 1,1 procent in.

In de AScX zette Wessanen opnieuw een goede prestatie neer met een koerswinst van 6,3 procent. Dinsdag steeg het aandeel al bijna 17 procent na het openen van de boeken.

Kendrion had ook een goede dag en won 4,2 procent. Brunel, dat vrijdag met cijfers komt, steeg 5,9 procent.

Ook in de Smallcap had vastgoed het moeilijk. NSI daalde 1,6 procent en Vastned 2,2 procent. Vastned publiceert vanavond nabeurs cijfers.

De grootste daler in de AScX was evenwel Heijmans, dat 2,7 procent inleverde.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten wonnen de Amerikaanse beurzen circa 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.