(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen vonden in het laatste uur van de handel de weg omhoog, geholpen door een herstel in de olieprijzen. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,4 procent in het groen op 2.842,74 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,1 procent won op 23.749,76 punten. Techbeurs Nasdaq steeg zelfs met 1,2 procent tot 8.710,72 punten.

Daarmee herstelden de Amerikaanse aandelenmarkten van flinke verliezen eerder op de dag, toen beleggers zich vooral zorgen maakten over de toenemende spanningen tussen Washington DC en Beijing. “Toen de Verenigde Staten en China een eerste handelsakkoord tekenden in januari, dachten beleggers dat daarmee de kous af was voor een tijdje, maar dat beeld is nu veranderd”, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. “Stoere praat van president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, deden het sentiment niet goed.” 

De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China hebben te maken met de herkomst en vervolgens de aanpak van het coronavirus door Beijing. Pompeo zei zondag “enorm bewijs” te hebben gezien dat het coronavirus uit een laboratorium komt in het Chinese Wuhan.

Tijdens een interview zondagavond op Fox News suggereerde president Trump dat China de kwestie probeert te verhullen omdat het zich schaamt. “Ik denk dat het land een verschrikkelijke fout heeft gemaakt en dit niet wilde toegeven”, zei hij.

“We zullen een duidelijk verslag doen over wat we denken dat er precies is gebeurd”, zei Trump. “Ik denk dat het heel overtuigend zal zijn”, voegde hij toe.

“De laatste escalatie [tussen Beijing en Washington] was behoorlijk schadelijk voor de aandelenmarkten”, bracht macro-strateeg Sebastien Galey van Nordea Asset Management in herinnering, wijzend op de verkoopgolf medio 2019 op het hoogtepunt van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. “Een de-escalatieproces kan weken duren”, voegde hij toe.

Volgens Madden van CMC is er een kans dat er nu een nieuwe fase in het handelsconflict aanbreekt. “Dit verhoogt de kans dat herstel dat we sinds halverwege of eind maart hebben gezien, ongedaan wordt gemaakt”, aldus Madden. 

Daarnaast worstelen de VS met de geleidelijke heropening van de economie. In meer dan 24 Amerikaanse staten treffen geselecteerde bedrijven voorbereidingen om de deuren weer te openen, terwijl lokale en federale ambtenaren worden geconfronteerd met een stijging van het aantal geïnfecteerden, hoewel in een lager tempo dan voorheen.

Desondanks haalden de Amerikaanse beurzen zich op aan een verder herstel van de olieprijzen. De prijs voor een vat ruwe olie steeg in een volatiele handelssessie met meer dan drie procent. De Amerikaanse Energy Information Administration ziet dat de vraag naar olie weer langzaam toeneemt, nu de lockdown-maatregelen langzaam worden afgebouwd.  

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de bedrijvigheid in de regio New York in april opnieuw hard is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de huidige omstandigheden daalde van 12,9 in maart naar 4,3 afgelopen maand. Niet eerder stond de index zo laag.

“Het is een belangrijke week voor de Amerikaanse markten met een reeks economische publicaties in het verschiet, en met het Amerikaanse banenrapport op vrijdag als hoogtepunt, waarbij een recorddaling van het aantal banen wordt voorzien in één enkele maand van mogelijk meer dan 20 miljoen”, zei Madden.

De euro/dollar noteerde op 1,0898. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0980 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0983 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tyson Foods daalde 7,9 procent, na tegenvallende resultaten. De voedselproducent en vleesverwerker boekte het afgelopen kwartaal een aangepaste winst van 0,77 dollar per aandeel, terwijl de markt rekende op 1,04 dollar per aandeel. Ook de omzet stelde licht teleur.

Tesla sloot 8,5 procent hoger, na vrijdag 10,3 procent in het rood te zijn geëindigd toen CEO Elon Musk twitterde dat het aandeel te hoog staat.

Investeerder Warren Buffett zei zaterdag dat hij zijn volledige belang in aandelen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen heeft verkocht. United Airlines sloot maandag 5,1 procent lager, American Airlines verloor 7,7 procent en Southwest Airlines daalde 5,7 procent. Delta Air Lines verloor 6,4 procent.

Intel is van plan het Israëlische Moovit, dat zich richt op Mobility as a Service, over te nemen voor een bedrag van circa 900 miljoen dollar. Het aandeel Intel steeg met 0,9 procent. 

Maandag is het qua bedrijfsresultaten rustig. Later deze week publiceren bedrijven als Sysco, Disney, General Motors, Office Depot, Fitbit, Paypal en GoPro resultaten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.