(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag deels hersteld van de flinke dip een dag eerder. Bij een slotstand van 617,50 punten steeg de AEX 1,3 procent.
Een gemuteerde variant van het coronavirus die zeer besmettelijk lijkt, houdt ook de financiële markten in hun greep, omdat reizen en vliegverkeer aan banden worden gelegd en nieuwe lockdowns worden afgekondigd.
Toch zijn de acute zorgen die maandag het sentiment domineerden, dinsdag iets afgezwakt nu het er op lijkt dat het reisverbod voor het Verenigd Koninkrijk mogelijk wordt opgeheven, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.
Hiertoe riep de Europese Commissie dinsdag op. Ondertussen zouden het VK en Frankrijk dicht bij een akkoord zijn over het hervatten van vrachtverkeer.
De markten reageerden ook positief op de Europese goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech en de 900 miljard dollar omvattende stimuleringsdeal in de VS.
Investment manager Simon Wiersma is over dat laatste minder enthousiast. “Zo geweldig is het steunpakket dus ook weer niet, eerder een druppel op een gloeiende plaat. Extra steun volgt naar verwachting als Joe Biden volgende maand in het Witte Huis heeft plaatsgenomen.”
Verder tikt de tijd weg voor het VK en de Europese Unie om een handelsakkoord te sluiten maar Wiersma verwacht dat er uiteindelijk wel een deal komt. “Onder druk wordt immers alles vloeibaar. Dat hebben we de afgelopen jaren al zo vaak gezien.”
Mocht er wel een harde Brexit komen, dan zou dat kunnen leiden tot pariteit tussen de euro en het Britse pond, volgens analisten van Commerzbank.
Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat het Duitse consumentenvertrouwen in januari verder is verslechterd, tot 7,3 negatief. Het indexcijfer was wel iets minder slecht dan vooraf gevreesd. De Britse economie is in het derde kwartaal met 16 procent gegroeid op kwartaalbasis.
Vanmiddag werden definitieve groeidata voor de Amerikaanse economie in het derde kwartaal vrijgegeven. In de periode juli tot en met september groeide de economie in de VS in een recordtempo van 33,4 procent. In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie nog met 31,4 procent.
De bestaande woningverkopen in de VS zijn in november harder dan verwacht gedaald, met 2,5 procent tot een totaal van 6,69 miljoen. In oktober werd nog de sterkste stijging in 14 jaar gemeten.
De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,2167. Olie werd 1,4 procent goedkoper.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdaandelen ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van bijna 4 procent. Financials wisten te herstellen van de dip maandag. ABN AMRO en ING stegen 2 tot 2,5 procent. Hekkensluiter in de AEX was Prosus, met een verlies van bijna 2 procent.
ArcelorMittal ging bijna 2 procent hoger. Nippon Steel en ArcelorMittal hebben een overeenkomst bereikt over de bouw van een nieuwe vlamboogoven voor de joint venture AM/NS Calvert, waar beide bedrijven een belang van 50 procent in hebben. De joint venture investeert circa 775 miljoen dollar in de bouw van de oven. In de eerste helft van 2023 moet de oven in het Amerikaanse Alabama operationeel zijn.
In de AMX won Air France-KLM bijna 5 procent. Door het herstel op de aandelenmarkten stond Flow Traders onder druk. Het aandeel verloor circa 2 procent.
Pharming sloot de rij met een verlies van rond de 6 procent. Het Leidse farmabedrijf zou dinsdag een notering op de Nasdaq krijgen, maar een openingskoers was er rond het slot in Amsterdam nog niet.
In de AScX won Sif ruim 7 procent. De Roermondse funderingsspecialist sloot een overeenkomst voor de bouw van 70 monopiles voor Van Oord en kondigde ook een overname aan.
Het aantal dalers was gering. Wereldhave sloot licht lager. Koploper was Ajax, met een winst van bijna 10 procent.
Het lokaal genoteerde Fastned sloot bijna 8 procent in de plus. Fastned heeft een eerste snellaadstation in Zwitserland geopend vlakbij Zürich, langs de snelweg A1. Het is het eerste laadstation van in totaal 20 stuks.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend licht lager. De Nasdaq steeg wel 0,4 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.