Beste belegger,

2018 was geen best jaar voor cryptomunten, veel waarde is verloren gegaan. Maar laten we het eens positief bekijken: We zijn in het bezit van cryptomunten.

Dat kan niet iedereen zeggen. Simpelweg, omdat mensen niet van het bestaan afweten en nooit een cryptomunt hebben gekocht. Of omdat sommige mensen wel cryptomunten hebben gekocht, maar deze vervolgens gestolen zijn.

Deze laatste groep is erg ongelukkig geweest. Helaas is het de harde werkelijkheid dat er dit jaar voor ruim 1,1 miljard dollar aan cryptomunten is gestolen.

Sterker nog, over de tien jaar dat de Bitcoin bestaat, zijn er al één miljoen bitcoins gestolen. Dat is natuurlijk enorm veel.

Waarom zijn deze bitcoins gestolen? Omdat de bezitters ze waarschijnlijk op een cryptohandelsplatform bewaarden.

Dat is heel dom, want cryptomunten zijn het kwetsbaarst wanneer ze op een handelsplatform staan.

Een slimme belegger bewaart daarom altijd zijn cryptomunten op een hardware wallet. Dat is de veiligste manier!

Het internet afsnijden

De reden dat cryptomunten het veiligst zijn op een hardware wallet, is heel simpel.

Op een hardware wallet hebben cryptomunten namelijk geen verbinding met internet. De slimme belegger bewaart ze offline. Daardoor worden cryptomunten afgesloten van de rest van de wereld. Tenminste, de online wereld. Dus kunnen de vele louche figuren – hackers – op het internet geen connectie maken met de cryptomunten.

Wanneer cryptomunten op een hardware wallet worden bewaard, is de kans nihil dat cryptomunten worden gestolen door een hacker.

En dat allemaal met een klein apparaatje – een hardware wallet.

Dat kleine apparaatje heeft iets weg van een externe harde schijf of een usb-stickje. Maar net welke wallet men kiest.

Volgens ons zijn dit de beste drie hardware wallets van het moment:

Het komt er altijd op neer dat de hardware wallet speciale software heeft ingebouwd. Hierdoor is het instaat om cryptomunten op te slaan.

Een usb-stickje en 12 woorden

Dan zal de belegger denken: Nu is het lot van mijn cryptomunten in handen van een usb-stickje? Als ik deze kwijtraak ben ik mijn investering kwijt?

Nee! Gelukkig niet. Dit scenario is eenvoudig ontweken doordat de hardware wallet een back-up code genereert bij installatie.

Deze back-up code bestaat uit 12 of 24 woorden, afhankelijk van de wallet die wordt gekozen. Deze wordt ook wel de ‘recovery seed’ genoemd.

In het geval dat het wachtwoord van de wallet kwijt is of zelfs de gehele wallet. Dan is de belegger met de recovery seed in staat om toch toegang te krijgen tot zijn crypto’s.

Daarom moet de recovery seed zorgvuldig worden bewaard.

Twee handige tips voor het bewaren:

1: De recovery seed moet nooit online worden bewaard, maar altijd op papier. Zo voorkomt men dat deze wordt gestolen door hackers.

2: Bewaar de hardware wallet en de recovery seed op verschillende plekken. Hierdoor zijn de cryptomunten niet afhankelijk van een centraal punt van falen.

Stel er wordt ingebroken bij u thuis. De dieven stelen een hardware wallet, alleen hebben geen recovery seed, want die ligt op kantoor. In dat geval kunnen de dieven niks met de wallet en de cryptomunten. Ze hebben immers geen toegang.

Maar de slimme belegger wel. Doordat hij de recovery seed heeft, wordt er gemakkelijk toegang verkregen tot zijn crypto’s.

Kortom, met een hardware wallet wordt een groot risico vermeden. Zet deze daarom bovenaan het kerstverlanglijstje.

> Bekijk hier de Ledger Nano S

> Bekijk hier de Trezor wallet

> Bekijk hier de Digital Bitbox