Mensen zijn dol op voorspellingen. Veel beleggers vragen zich voortdurend af wat bijvoorbeeld de goudprijs zou doen. Maar er bestaat, met alle wiskunde die tot onze beschikking staat, geen enkele methode die ons ook maar enig richting kan geven wat de goudprijs te wachten staat. Het is en blijft altijd maar ‘giswerk’.

Toch zijn we, gezien de omstandigheden, geneigd te zeggen dat de goud en zilverprijs zullen stijgen. Edelmetalen zullen het dit jaar beter doen dan in 2016. Mogelijk zelfs ‘veel’ beter.

schaarse grondstof

Maar is er een ander geelkleurig grondstof die we niet uit het oog zouden mogen verliezen. Onlangs nog schreven we over de potentie dat uranium in zich heeft. Grote kans dat deze grondstof nog dit jaar in waarde zal verdubbelen. Dit jaar is uranium goed uit de startblokken gegaan met een stijging van bijna 50%. Deze stijging valt echter in het niet met wat we nog kunnen verwachten in deze sector.

De grootste producent van de wereld, Kazachstan, heeft aangekondigd de productie van uranium dringend terug te gaan schroeven. Als dit gebeurt zal dit nog geen einde maken aan het enorme overaanbod op de markt.

De vraag zal eerst het overschot wegwerken voordat we ons kunnen opmaken voor een prijsstijging dat zal ontstaan door krapte op de markt.

Welke factoren spelen een rol?

De heropeningen van diverse reactoren in Japan laten op zich wachten. Het antinucleaire sentiment is daar sterk aanwezig. Nog steeds worden voorraden uranium tegen dumpprijzen, vaak voor de helft van de kostprijs op de markt gedumpt.

Echter lopen nog steeds lange termijn contracten waardoor miners van uranium door moeten blijven produceren. Zodra deze contracten verlopen, zullen minders er onmiddellijk mee ophouden daar klanten zich zullen wenden tot de uitverkoop in Japan.

Nu met Kazachstan reeds in de afbouwfase, begint deze situatie langzaam maar zeker werkelijkheid te worden. Wellicht nog voor het einde van het jaar begeven we ons in een periode waarbij de laatste resten van het overaanbod uit de markt weggevreten worden.

Op dat moment zal de uraniumprijs moeten verdubbelen wil het voor miners enigszins rendabel zijn nieuw uranium te produceren. Nieuwe contracten zullen enkel gesloten worden door miners wanneer de prijs minstens het dubbele is van de huidige marktprijzen.

Twee scenario’s zijn hier mogelijk. Of het licht gaat uit in veel delen van de wereld, of de uraniumprijs zal door het dak moeten gaan. Het is niet de vraag of, maar wanneer deze situatie zich zal voltrekken. Niemand weet precies wat de omvang van het overaanbod is. Echter zal door aflopende contracten het overaanbod sneller uit de markt weggenomen worden. De afbouw door de grootste producent van de wereld – Kazachstan, heeft reeds het startsignaal afgegeven.

Bron: the Crux

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>