Hillary Clinton

Het analytische model van kredietbeoordelaar Moody’s baseert zijn voorspelling voor de Amerikaanse presidentsverkiezing op economische en politieke factoren. Sinds de verkiezingen van 1980, het jaar van Ronald Reagan, voorspelde dit model iedere keer de juiste winnaar. Dit jaar wijst het model Hillary Clinton aan als nieuwe president van de Verenigde Staten.

Moody’s voorspelt een overwinning voor Clinton in de 4 belangrijke ‘swing states’ Florida, Ohio, Colorado en Pennsylvania. Hierdoor krijgt de Democratische kandidaat 332 verkozenen achter haar naam tegenover 206 voor Trump.

Voorspelling kiesmannen presidentsverkiezingen VS

Het model baseert zich op 3 positieve economische factoren: dalende olieprijzen, een hoger inkomen voor de gemiddelde burger en stijgende vastgoedprijzen. Dat de economie groeit, speelt in het voordeel van Clinton, aldus Moody’s.

Op politiek gebied profiteert Clinton van de populariteit van Obama. Velen zien Clinton als een verlengstuk van Obama. De populariteit van Obama is het afgelopen jaar gestegen naar 55%. Geen enkele afscheidnemende president sinds Ronald Reagan scoorde zo hoog in zijn 8e ambtstermijn.

Een andere politieke factor is volgens Moody’s dat er verschillende ‘swing states’ steeds minder van gedacht veranderen en die nu meer naar de Democratische kant aanleunen.

Clinton, maar …

Maar vooral de economische factoren spelen in het voordeel van Clinton. De economie groeit en door de dalende olieprijs hebben veel mensen een hoger beschikbaar inkomen. De stijgende vastgoedprijzen zorgen ook voor een hoger gevoel van welvaart.

MAAR … ,merkt Moody’s op, deze data houden geen rekening met de persoonlijkheid van de kandidaten. Dit zijn geen gewone verkiezingen en het kan zijn dat de kiezers deze keer heel anders stemmen dan tijdens vorige presidentsverkiezingen.

Bron: CNN Money