usa

De afgelopen maand kwamen er 298.000 nieuwe banen in Amerika bij. Dit was de op twee na beste maand voor de Amerikaanse arbeidsmarkt sinds het begin van het economische herstel in het jaar 2009. Op de beursvloer wist dit cijfer echter niet te leiden tot groot enthousiasme.

De keerzijde van de sterke arbeidsmarktcijfers, is dat de Amerikaanse centrale bank geneigd kan zijn om de rentestand eerder dan verwacht op te trekken. Steeds meer beleggers maken zich hier zorgen over en de kans is aanwezig dat de eerste renteverhoging vanavond al zal gaan plaatsvinden.

Amerikaanse arbeidsmarkt weet niet te zorgen voor enthousiasme

amerikaanse-arbeidsmarkt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is het herstel binnen de arbeidsmarkt in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat we sinds het jaar 2009 zelden te maken hebben gehad met een maandelijkse banentoevoeging van meer dan 250.000.

We mogen dus zeggen dat we te maken hebben met een historisch moment, maar onder de beleggers speelt iets heel anders. De afgelopen jaren zijn we min of meer verslaafd geraakt aan de monetaire stimulansen van de centrale banken en die tijd lijkt binnenkort definitief ten einde te komen.

De vraag is natuurlijk hoe de markten vanaf dat moment zullen gaan presteren…