Amerikaanse small cap aandelen

Dit is mogelijk het allerbeste moment uit de geschiedenis om small cap aandelen uit de Verenigde Staten te kopen. Historisch gezien presteren kleinere small cap aandelen veel beter dan de grotere blue chip aandelen. Na jaren van achterstand, lijkt dit het ideale moment voor deze aandelen om opnieuw te schitteren.

Wanneer we terug gaan naar 1926, dan bracht iedere $1 geïnvesteerd in grote aandelen, inclusief dividend, meer dan $5.000 op vandaag. Dat is een fantastisch rendement. Maar kleine, beloftevolle small cap aandelen doen veel beter. Voor iedere $1 geïnvesteerd 90 jaar geleden zou je nu meer dan $25.000 hebben.

Amerikaanse small cap aandelen brengen gemiddeld iets minder dan 12% per jaar op.

Russell 2000

Maar meer rendement betekent ook meer volatiliteit. Zo gaat dat nu eenmaal op de aandelenmarkt. Wie meer opbrengst wil hebben, moet tegen hogere toppen en diepere dalen kunnen. Meer risico = meer rendement. Maar wie durft vasthouden aan de volatiliteit, zal daar ook rijkelijk voor worden beloond.

Amerikaanse small cap aandelen op een interessant keerpunt

Het is ook opvallend dat small cap aandelen in sommige periodes beter presteren dan de grote broertjes. Hogere toppen en outperformance komen in cyclussen. Helaas is er geen vast patroon. Wat we wel weten is dat de kans op hoge toppen groter wordt, naarmate het langer duurt vooraleer de nieuwe opwaartse cyclus begint.

En dat is waar we nu zitten. Na een periode van underperformance keert het tij.

S&P 500 vs Russell 2000

Amerikaanse small cap aandelen doen het al sinds begin deze eeuw slechter dan de S&P 500, met tussentijdse cyclische correcties naar boven. Maar in 2014 werd een dubbele bodem gezet met 2011 en de bodem van 2015 lag hoger dan die van 2014.

Sinds begin dit jaar is de dalende cyclus weer gekeerd en presteren Amerikaanse small cap aandelen weer beter dan de S&P 500. Dit kan het begin zijn van een langdurige periode waarin kleine aandelen béter presteren dan de S&P 500. Het opwaarts potentieel tot aan de piek van begin deze eeuw is zelfs gigantisch te noemen.

Een gemiddelde beurswaarde uit de Russell 2000, de benchmark voor Amerikaanse small caps, bedraagt $1,8 miljard terwijl een gemiddeld aandeel uit de S&P 500 een marktwaarde heeft van $37,5 miljard. Het groeipotentieel voor deze bedrijven is dus enorm.

Na jaren van underperformance staan Amerikaanse small cap aandelen voor een nieuwe periode van outperformance. Indien deze trend zich verder zet, is dit een van de meest lucratieve momenten om te beleggen in Amerikaanse small cap aandelen.

Bron: Kiplinger