kleine belegger Veel beleggers denken dat het onmogelijk is om de institutionele beleggers te verslaan. Hoe kan je als kleine belegger met enkel een laptop en een bureau op tegen het grote geld met al hun middelen en informatie? Wel, het zal je verbazen, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Institutionele beleggers hebben bakken vol geld, beschikken over veel meer informatie, hebben de nieuwste analysesystemen, bezoeken regelmatig de CEO’s van bedrijven, beschikken over specialisten in elk vakgebied, … Het lijkt een onmogelijke opdracht, David tegen Goliath. Maar enkele tips kunnen ervoor zorgen dat jij op eigen houtje veel beter kan presteren dan de institutionele beleggers.

Korte termijn

Hier ligt al een groot nadeel voor de Goliath’s van deze wereld: ze zijn gebonden aan resultaten op korte termijn. Hun reputatie en bonus hangt af van hoe de portefeuille presteert op korte termijn. Ze hebben dus niet de luxe en de tijd om ondergewaardeerde aandelen te kopen. Deze ondergewaardeerde aandelen kunnen op lange termijn enorm veel winst creëren, maar het is onmogelijk te voorspellen wanneer de geldplant begint te kiemen. Dat is veel te veel risico voor institutionele beleggers om hun carrière voor op het spel te zetten. Stel dat een institutionele belegger kan kiezen tussen het volgende:

een overgewaardeerd aandeel als bijvoorbeeld Apple

een ondergewaardeerd aandeel uit de olie- en gassector

Ondanks dat de portefeuillemanager weet dat Apple (fictief voorbeeld) overgewaardeerd is, zal hij het aandeel kopen. Wanneer ze dat niet doen, gaan de klanten gewoon ergens anders. Als kleine belegger kan je wel de ondergewaardeerde aandelen uit de olie- en gassector kopen. Je moet dan enkel de sterke maag en het geduld hebben om de markt de onderwaardering te laten opmerken.

Kleine aandelen

Institutionele beleggers goochelen met grote getallen. Er gaat zo veel geld om dat ze met hun marktorders de beurskoersen kunnen beïnvloeden. Ze kunnen dus al zeker niet beleggen in kleine aandelen. Ze zijn zelfs verplicht om te beleggen in de grote bedrijven. Deze bedrijven zitten al in alle indexen en in de portefeuilles van andere institutionele beleggers. Dat maakt het nog moeilijker om beter te doen dan de concurrentie. Als kleine belegger kan je wel kleine aandelen kopen. En kleine aandelen kunnen ook grote aandelen worden. Wanneer institutionele beleggers kunnen instappen, heb je als ‘kleine garnaal’ al een enorm rendement in de boeken staan. En met de instroom van het grote geld, kan dit alleen maar meer rendement opleveren.

Eigen aandelen

En ten slotte kan je dus zelf bepalen welke aandelen je koopt. Met de juiste informatie kan je zelf beslissen hoe jij je portefeuille laat renderen.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger