In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je NIET veel geld nodig om te beginnen beleggen. We horen het bij Slim Beleggen genoeg “Een spaarrekening brengt niets meer op, toch heb ik maar €500 om te beleggen. Hoe begin ik daar aan?”. Toch kan je al beleggen met kleine bedragen, laten we zeggen met €1.000 of minder. Het belangrijkste is nu eenmaal dat je begint met beleggen.

Voor je begint, moet je wel weten waarvoor je het geld gaat investeren, met andere woorden: wat is jouw doel? We geven je enkele mogelijke beleggingen en 2 voorbereidingen die je in acht moet nemen voor je eraan begint.

Dit doe je altijd eerst …

Hoewel beleggen niet veel geld vereist, moet je financiële situatie wel in orde zijn vóór je eraan begint. In hoofdzaak zijn er 2 zaken die je in orde moet brengen:

Een noodfonds: Iedereen heeft een noodfonds nodig. Een noodfonds is geld dat je veilig wegsteekt voor noodgevallen. 3 op 4 mensen krijgt ooit te maken met een zware financiële tegenvaller. Zonder noodfonds moet je bij een tegenslag op andere plaatsen geld gaan zoeken. Dat kan je uiteindelijk veel meer geld kosten. Better be safe than sorry.

Schulden afbetalen: Het is niet zo slim om te beginnen beleggen wanneer je nog veel schulden hebt. Schulden afbetalen met een rentekost van bijvoorbeeld 9% betekent dat je een rendement boekt van 9%. Dat is meer dan je gemiddeld per jaar kunt verdienen op de aandelenbeurs. Schulden van kredietkaarten of met een hoge rente afbetalen is een van de beste beleggingen die je kan doen.

We vertellen je hier alles over noodfondsen, sparen en schulden afbetalen.

En dan nu … Beleggen met kleine bedragen

De belangrijkste beslissing die je nu moet nemen is welk risico je wilt lopen. Het risico hangt veel samen met welk soort belegger jij bent. Om te weten welke beleggingsstijl het beste bij jou past, kan je deze korte vragenlijst invullen.

Afhankelijk van je risico kan je dan kiezen voor …

Individuele aandelen

Hoe lager het bedrag waarmee je gaat beleggen, hoe groter de impact van de kosten op je belegging. Maar wie zoekt, die vindt. Met een beetje moeite vind je wel een goedkope broker waarbij een transactiekost laag ligt. Let wel op, je moet natuurlijk aan- en ooit verkopen.

Met 1 tot 2 trades per maand kan je zelfs al schitterende resultaten boeken met individuele aandelen. Lees er HIER meer over >>

Beleggen met kleine bedragen wil dus zeggen dat je heel goed je huiswerk moet doen, of …

ETF’s

Een mogelijke oplossing tegen het spreidingsprobleem is ETF’s kopen. ETF staat voor Exchange-Traded Funds en deze beleggingsinstrumenten groeperen bepaalde soorten beleggingen. GDX belegt bijvoorbeeld in goudmijnaandelen, URA in de uraniumsector, SPX vertegenwoordigt de bedrijven uit de S&P500,…

Een bedrijf opstarten

De beste investering die je met weinig geld kan doen, is nog altijd (geloven) in jezelf. Ga een cursus volgen en/of start je eigen bedrijf op. Je moet het ook niet te ver gaan zoeken, doe iets waar je interesse in hebt en waar andere mensen bereid zijn om voor te betalen.

Cryptomunten

Iedere dag komen er nieuwe cryptomunten bij. Nieuwe munten met het potentieel om ook 1.000-en % te stijgen. Wanneer jij de volgende winnaar te pakken kan krijgen, kan ook jij nog rendementen realiseren waar je nu enkel van kunt dromen.

Zo kan je ook met weinig geld veel geld verdienen. Sinds begin dit jaar steeg Ethereum bijvoorbeeld 4.000%, Ripple 4.500%, Dash 2.500%. Wie €1.000 investeerde in deze 3 cryptomunten, heeft meer dan €100.000. Lees hier hoe je de volgende Bitcoin, Ethereum of Ripple vindt.

Bron: G.B.R.