Wat hebben de meeste miljonairs met elkaar gemeen? Juist, ze hebben allemaal meerdere inkomstenbronnen. Wie zijn volledige inkomen laat afhangen van 1 bron, loopt het gevaar om tegen een serieuze kater aan te lopen of altijd beperkt te blijven in zijn mogelijkheden. Uiteraard moeten alle rekeningen betaald worden, maar zonder meerder inkomstenbronnen wordt het zeer moeilijk financiële onafhankelijkheid te bereiken.

De meeste miljonairs hebben 3 verschillende inkomstenbronnen. Die bestaan meestal uit 1 hoofdbron en 2 nevenactiviteiten die extra geld opbrengen. Denk daarbij aan inkomsten uit vastgoed, dividend of een ander passief inkomen.

Andere inkomsten buiten je hoofdbron, komen er echter niet vanzelf. Hoe begin je eraan?

-1. Bescherm je hoofdbron

Terwijl je bezig bent andere bronnen aan te boren, moet je er zeker van zijn dat de hoofdbron actief blijft. Je hebt het geld nodig om je rekeningen te betalen en om investeringen te doen die voor andere inkomsten zorgen. Je moet dus hard blijven werken.

-2. Definieer jouw doel

Wat wil je bereiken met een extra inkomen? Wil je financiële onafhankelijkheid of wil je extra geld om uit te geven? Wil je misschien ergens voor sparen of is het de bedoeling dat je de huidige job kan opzeggen? Veel mensen weten niet wat ze moeten doen omdat ze niet weten waar ze mee bezig zijn.

-3. Bepaal hoeveel je wil investeren

Investeren betekent zowel geld als tijd en energie. Hoeveel geld wil je spenderen aan een extra inkomen? Heb je nog tijd en energie over om er een extra project bij te nemen? Of wil je slechts tijdelijk overuren draaien om daarna van de opbrengsten te genieten? Niet iedereen kan evenveel tijd, energie en geld spenderen. Bepaal wat voor jou ideaal is.

-4. Welke opties heb je?

Eens je weet wat je wil bereiken, moet je beslissen hoe je het gaat aanpakken. Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw talenten? Wat kan jij verkopen? Wat kan jij maken. Ga op onderzoek naar de beste manieren om een extra inkomen te creëren in het gebied waar jij je thuis voelt.

-5. Begin eraan

Veel mensen hebben dromen, maar vaak blijft het bij dromen omdat ze hun ideeën nooit omzetten in daden. Het is dus belangrijk dat je actie onderneemt. Begin met je favoriete idee. Begin met datgene waar jij van voelt dat de meeste slaagkansen heeft. Begin met het idee waarvan jouw buik begint te kriebelen. Eens dat idee van de grond komt, kan je met jouw volgende idee beginnen spelen.

Enkele extra tips:

  • Doe wat je graag doet
  • Doe niet meer dan je kan
  • Meerdere inkomstenbronnen moeten je vrijheid schenken, geen burn-out
  • Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag rijk gaat worden

Bron: The Balance