Correctie aandelenmarkt Nu de S&P 500, de Dow Jones én de Nasdaq nieuwe records op de tabellen zetten, zijn alle ogen weer gericht op de aandelenmarkt. Maar met de aandelenmarkt opnieuw in de spotlight, nemen de signalen voor een forse correctie toe. We bekijken enkele signalen en hoe ver de aandelenmarkt eventueel kan terugvallen. Aandelen hebben traditioneel de neiging om te bewegen in cyclussen van 7 jaar. De huidige cyclus die begon in 2009 loopt dus naar alle waarschijnlijkheid op zijn laatste benen. Sinds het dieptepunt van 666 punten, staat de S&P 500  nu 3 keer zo hoog.

Georges Soros schudt zwakke handen uit de markt

Daarnaast druipen de short sellers af. Short sellers zijn beleggers die inzetten op een daling van de markt. Doordat de overgewaardeerde aandelenmarkt blijft stijgen, zien steeds minder beleggers het zitten om te blijven ‘gokken’ op een daling. Het beleid van de centrale banken is hier natuurlijk niet vreemd aan. S&P 500 short sellers Met het aantal short sellers op het laagste niveau in 3 jaar, is dit wel een sterke contra-indicator. De zwakke handen zijn uit de markt. Maar iemand als George Soros daarentegen verdubbelde zijn put opties om in te zetten op een daling. Soros verhoogde het aantal put opties naar 4 miljoen aandelen S&P 500. Dit is nu de grootste positie in zijn portefeuille.

Hebzucht is ook een goede contra-indicator

Ook zien we het optimisme onder de beleggers zorgwekkend toenemen. De Fear/Greed index noteert op dit moment op 86. Dit betekent dat beleggers extreem hebzuchtig zijn. De Fear/Greed index steeg 17 punten de afgelopen maand en staat nu op het hoogste niveau sinds 2014. Wanneer de meeste beleggers optimistisch zijn en er geen short sellers meer overschieten, stijgt de kans dat de aandelenmarkt gaat dalen. Sell when others are greedy and buy when others are fearful. Wanneer de aandelenmarkt gaat dalen en de short sellers terugkeren, kan dit de dalende trend versnellen. Het loont dan de moeite om eens te kijken waar de 7-jarige cyclus kan eindigen. S&P 500 correctie niveau

  • Wanneer de aandelenmarkt daalt tot het uitbraakniveau (het hoogste punt  van de vorige cyclus) kan de S&P 500 dalen tot ongeveer 1.600 punten of een daling van 27%.
  • Wanneer de aandelenmarkt 50% van de stijging moet prijsgeven, kan de S&P 500 dalen tot ongeveer 1.400 punten of een daling van 36%.
  • Of we kunnen een daling van de aandelenmarkt van 50% zien zoals tijdens de vorige crisis. Dan kan de S&P 500 dalen tot 1.100 punten.

Bron: GSB