atoom-nucleari

De markten zijn al een tijdje in de ban van de geopolitieke risico’s die boven ons hoofd hangen. Het begon eigenlijk allemaal bij de vergeldingsactie van de Verenigde Staten op Syrië. Daarna volgde nog een bomaanval op IS-gebied in Afghanistan en op dit moment wordt er met name gevreesd voor een nucleaire oorlog tussen de VS en Noord-Korea.

Al deze spanningen hebben er voor weten te zorgen dat de beleggers een stapje terug doen. De beursrally van de afgelopen maanden is (tijdelijk) ten einde gekomen en steeds meer beleggers gaan opzoek naar een veilige haven. Als reactie daarop is de goudprijs de afgelopen weken flink in waarde gestegen.

Markten reageren vaak heftig bij een onverwachte gebeurtenis

geopolitieke-schok-1

Op de eerste grafiek, afkomstig van Credit Suisse, is te zien dat de Hang Seng index in het jaar 1989 enorm veel waarde moest inleveren als reactie op de Tiananmenprotest. Tijdens de eerste handelsdag na dit protest wist de Chinese index zelfs met meer dan 22% te dalen.

geopolitieke-schok-2

Vorig jaar stonden de markten ook even in brand toen we te maken kregen met een onverwachte uitslag van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Op de bovenstaande grafiek (Business Insider) is de schommeling rond deze gebeurtenis bij de S&P 500 index in beeld gebracht.

Beide evenementen maken duidelijk dat de markten normaliter heftig reageren op een onverwachte gebeurtenis. Het is wat dat betreft niet vreemd dat op dit moment heel wat beleggers van een afstand toekijkt.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!