Stanley Druckenmiller is een fenomeen in de wereld van portfolio management, hij werd bekend voor zijn prominente rol bij het hedge fund van de legendarische George Soros.

Hij liet doorheen de decennia zowat iedereen achter zich qua rendement en wordt globaal nog altijd aanzien als een van de beste macro-economisch georiënteerde beleggers op aarde.

Maar zelfs de grootste onder ons maken wel eens een fout, de ene meer kostelijk dan de andere.

Michael Batnick van Ritholtz Wealth Management heeft een van de grootste fouten die Druckenmiller ooit begaan heeft op het gebied van beleggen ontleed en beschrijft het als volgt:

In het begin van 1999 ging Druckenmiller – toen nog altijd werkzaam onder Soros – short op technologie aandelen, hij was overtuigd dat dit een bubbel was en dat een implosie voor de deur stond.

De short positie in deze technologie aandelen bedroeg volgens Batnick $200 miljoen en het bleek al snel dat Druckenmiller er qua timing langs zat en vervolgens zijn positie moest terugkopen met een verlies van maar liefst $600 miljoen!

Hij was overduidelijk te vroeg en tegen Mei van 1999 stond het fonds op een verlies van maar liefst 18% voor dat jaar, en dit terwijl de NASDAQ een positief rendement liet optekenen van 15% op dezelfde periode.

Vervolgens werd Druckenmiller het moe, kapituleerde hij en ging hij long op dezelfde aandelen die hij aan het shorten was.

Ook weer net op het slechte moment, want dit keer stond wat hij voorzien had – de implosie van de internetbubbel – wel degelijk voor de deur!

Na dit debacle vroeg iemand aan Druckenmiller wat hij nu geleerd had van de hele situatie, en zijn antwoord was wel opmerkelijk…

Druckenmiller: “Ik heb niets geleerd, ik wist dat het een slecht idee was en toch deed ik het, het is moeilijk om niet emotioneel verschalkt te worden door een dergelijke manie”

Batnick besluit met te vermeldden dat deze situatie duidelijk maakt dat nuchter en contrair kunnen denken een groot voordeel is, zeker wanneer niemand anders rationeel blijkt na te denken.