Geld geld geld (2)

Heb jij al voldoende geld gespaard? Hoe groot is jouw ‘netto vermogen’? Dit is een goede, maar moeilijk te beantwoorden vraag. Voor iedereen is de situatie anders en je persoonlijke financiën die zijn … wel, persoonlijk. De getallen kunnen dus nogal variëren, maar er zijn toch enkele richtlijnen die je een goed idee kunnen geven.

Hoeveel voldoende is, hangt veel af van je levensstijl. De een kan niet leven van €100.000 per jaar terwijl de andere het al moeilijk heeft om €25.000 per jaar uit te geven. Je kan onderstaande richtlijnen dus aan je persoonlijke situatie aanpassen. Maar dit zijn toch enkele doelstellingen die je in het oog zou moeten houden.

Tot 30 jaar: €0 – €50.000

Tot 30 jaar wordt het getal op je bankrekening meer bepaald door de spaarcenten van je ouders en van jouw loon dan van je ambitie of financiële verantwoordelijkheid. Veel hangt af van je studies, eventuele schulden die je meedraagt en hoeveel je eerste jobs betalen. Het doel in je jonge jaren moet zijn om zo veel mogelijk te kunnen sparen en je netto vermogen positief te krijgen (lees hier meer over ‘netto vermogen). Een netto vermogen van €50.000 tegen de leeftijd van 30 jaar is een goed uitgangspunt.

40 jaar: €150.000 – €250.000

Eens de jonge jaren achter de rug liggen, wordt je netto vermogen meer en meer bepaald door de keuzes die je maakt. Dit decennium van je leven is een van de duurste, vooral als je kinderen wilt en een huis hebt gekocht. Maar deze periode kent ook zijn voordelen. Schulden van vroeger zouden afbetaald moeten zijn en je loon zit in een stijgende lijn. Spijtig genoeg kiezen veel mensen ervoor om het hogere loon te spenderen in plaats van te gebruiken om je netto vermogen te verhogen.

50 jaar: €500.000 – €750.000

Zonder grote financiële problemen moet je vermogen tegen je 50e verjaardag gegroeid zijn tot een half miljoen. Wie vroeg op pensioen wil gaan, met echter hoger mikken dan dit bedrag. Veel zal ook afhangen hoe veel en hoe lang je kinderen thuis blijven wonen en de studies die ze gaan doen.

60+: €1 miljoen

Wie het financiële pad correct volgt, moet in staat zijn om als miljonair 60 kaarsjes uit te blazen. De kracht van samengestelde interest zorgt ervoor dat je netto vermogen steeds sneller toeneemt. Wie nu nog in financiële moeilijkheden zit, zal dit niet meer kunnen rechtzetten.