EU

Het afgelopen jaar werden we geconfronteerd met een grote verrassing die met name in de Europese Unie als een bom insloeg. De meerderheid van de Britse bevolking koos voor een Brexit en de vraag is hoeveel schade dit gaat opleveren aan de eenheid van de Europese Unie. Nu het eerste schaap over de dam is kunnen er immers meer gaan volgen.

Een van de kritiekpunten op de Europese Unie is dat de lasten groter zijn dan de baten. Vorige week liet de Britse overheid weten hoeveel ze in het jaar 2016 hebben uitgegeven aan de Europese Unie, en de uitslag kan u wellicht gaan verrassen.

De Brexit kost de Britten veel geld

brexit-kosten

In totaal gaf de Britse overheid het afgelopen jaar 755 miljard pond uit. Maar, slechts 1,1% van dit bedrag vond zijn weg richting Brussel. Dit is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Business Insider, terug te zien. In totaal ging het om een bedrag van 8,5 miljard pond.

Raoul Ruparel, Britse adviseur, laat weten dat de Britse overheid straks 8,5 miljard pond extra in de knip houdt. Maar, de keerzijde is dat de barrières die door de Europese Unie worden opgelegd de Britse overheid jaarlijks ongeveer 22 miljard pond gaan kosten. Economisch gezien lijkt de Brexit dus niet bepaald een gunstige uitkomst te zijn voor de Britten.