(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt donderdag op koers voor een hoger slot. De S&P 500 noteerde met nog een paar uur handel te gaan 2,0 procent hoger. De Dow Jones index won 1,8 procent en de Nasdaq steeg 1,5 procent.

De focus ligt donderdag enerzijds op de immense stijging van de Amerikaanse steunaanvragen, die de impact van de coronacrisis onderstreept, en anderzijds op de fors hogere olieprijs en de hoop dat er snel een eind komt aan de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam in de week eindigend op 28 maart uit op 6.648.000 stuks, tegen een opwaarts herziene 3.307.000 in de week die eindigde op 21 maart. Dat is een stijging op weekbasis met meer dan 3,3 miljoen aanvragen.

Volgens econoom James McCann van Aberdeen Standard Investments zijn de cijfers om van te huilen. “We zijn nog maar aan het begin van de ontslagronde die het gevolg is van de lockdownmaatregelen in het land. Wanneer we kijken naar alle banen die direct of indirect in gevaar zijn door de maatregelen, dan beginnen de cijfers er zeer eng uit te zien”, aldus McCann.

Volgens Bank of America kan het banenverlies in de VS oplopen naar 16 miljoen of zelfs 20 miljoen, wat het werkloosheidspercentage doet stijgen naar 15,6 procent. Zelfs in de crisisjaren 2007 tot 2009 was dit percentage niet zo hoog.

In februari stond de werkloosheid in Amerika op 3,5 procent. Vrijdag verschijnen banencijfers over maart, waarbij geraadpleegde analisten uitgaan van een stijging van de werkloosheid naar 3,7 procent en een gemiddeld banenverlies van 100.000 stuks. Dat is slechts een beperkte weergave van de gevolgen van COVID-19, omdat veel van de informatie in het rapport niet verder gaat dan de 12e dag van de maand.

Kijkend naar de Amerikaanse economie als geheel, voorspellen de economen van Bank of America momenteel een krimp in het eerste kwartaal van 7 procent op geannualiseerde basis, gevolgd door een forse krimp van zelfs 30 procent in het tweede kwartaal. Ook in het derde kwartaal zal de economie in de VS vermoedelijk nog krimpen, met een bescheiden 1 procent. 

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de economische activiteit in de regio New York in maart flink is gekrompen. De Amerikaanse fabrieksorders over februari bleven stabiel.

Een vat West Texas Intermediate olie werd ruim 17 procent meer waard. De Amerikaanse president Trump heeft telefonisch contact gehad met de Saoedische kroonprins over een oplossing voor de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Trump verwacht dat de landen hun productie met 10 miljoen vaten zullen verlagen. Saoedi-Arabië wil nu een spoedvergadering van de OPEC+ beleggen, meldden staatsmedia in Riyad. Ook zou het land overwegen om de productie terug te schroeven tot onder de 9 miljoen vaten per dag, mits andere landen meedoen, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. 

Marktvolgers zijn evenwel sceptisch over de uiteindelijke impact op de oliemarkt. “De oliemarkt is nog steeds zwaar uit balans en de voorraden stijgen nog steeds in een ongekend tempo”, aldus marktanalist Spencer Welch van IHS Markit.

De euro/dollar verhandelde op 1,0844.

Bedrijfsnieuws

Boeing zal naar verwachting aan medewerkers pakketten voor vervroegd pensioen aanbieden, zeggen bronnen, om de impact van de pandemie op de sector te beheersen. Het aandeel daalde 4,3 procent

De Federal Trade Commission klaagt Altria aan om zijn investering in Juul Labs ongedaan te maken, omdat de fabrikant van Marlboro-sigaretten met die investering van bijna 13 miljard dollar in strijd zou handelen met de mededingingsregels. Het aandeel Altria verloor bijna 5 procent.

President Trump praat vrijdag met de CEO’s van een aantal van de grootste Amerikaanse oliebedrijven over stappen om de industrie te helpen vanwege de ongekende crash van de olieprijs. Onder andere de topmannen van Exxon Mobil en Chevron zijn aanwezig. The Wall Street Journal stelt dat het lastig wordt om een goed steunpakket te maken omdat de bedrijven zo verschillend zijn.

Het aandeel ExxonMobil steeg donderdag 6 procent en Chevron 8,5 procent. Occidental Petroleum werd bijna 20 procent meer waard. Baker Hughes, dienstverlener aan de olie-industrie, werd 10 procent meer waard. 

Ford verkocht in het eerste kwartaal minder voertuigen in de VS. Het totaal nam met 12,5 procent af. Het aandeel verloor 1,0 procent.

De Chinese koffiebarketen Luckin Coffee zou zich schuld hebben gemaakt aan boekhoudfraude in 2019. De concurrent van Starbucks onderzoekt de kwestie. Het aandeel verloor donderdag 75 procent aan waarde. Starbucks steeg 2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.