(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,7 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,5 procent in het groen op 526,18 punten.

“De Europese beurzen hadden een redelijk goede dag gisteren, nadat beleggers sinds een flinke verkoopgolf eind vorige week weer wat vertrouwen kregen”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson merkte op dat vooral Wall Street er dinsdagavond goed bij lag en sprak van de beste dagprestatie sinds maart, geholpen door diverse Amerikaanse bedrijven die de verwachtingen overtroffen met de laatste kwartaalcijfers.

“Het sterke slot van dinsdag zal de Europese beurzen vanochtend goed doen, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar een bijeenkomst van de Europese Commissie en de laatste inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie”, aldus Hewson. Vandaag en morgen vindt in Brussel een Europese top van staats- en regeringsleiders en een ASEM-top (Asia-Europe Meeting) plaats.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de Britse producentenprijzen en inflatie. In de Verenigde Staten staan cijfers over de in aanbouw genomen woningen en vergunningen op de rol, evenals de wekelijkse olievoorraden.

Wall Street sloot dinsdag in navolging van de Europese beurzen eveneens flink hoger. De cijfers en vooruitzichten van Goldman Sachs, Morgan Stanley, UnitedHealth en Johnson & Johnson vielen bij beleggers in goede aarde. De Dow Jones index had dinsdag zijn beste dag sinds maart, met name dankzij de koerssprong van UnitedHealth. Ook Netflix overtrof nabeurs de verwachtingen.

“De winsten van dinsdag laten zien dat de verliezen van vorige week het gevolg van een normale volatiliteit waren”, stelde beleggingsspecialist Jim Smigiel van SEI. Toch denkt Smigiel dat de grootste winsten op de aandelenmarkten achter ons liggen. “Volatiliteit zal een constante factor blijven voor beleggers”, zo meent Smigiel.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag hoger, met een plus van 1,3 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Daarmee profiteerden de aandelenmarkten van het positieve sentiment op Wall Street. In Japan lagen techaandelen er goed bij, met Sharp, Panasonic en Sony die tot drie procent aan waarde bijschreven. Ook in China stegen de koersen, nadat de beurzen dinsdag nog rond de laagste niveaus in enkele jaren noteerden. In Hong Kong bleven de aandelenmarkten dicht in verband met vakantie.

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent, of 0,14 dollar, hoger op 71,92 dollar. Handelaren speculeerden met de prijsstijging op een scherpe afname van de Amerikaanse olievoorraden, die vanmiddag worden bekendgemaakt. In de Aziatische handel vanochtend maakten de olieprijzen een pas op de plaats.

De euro/dollar noteerde op 1,1560. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1577 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1588 op de borden.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt ondanks een onverwachte daling van de omzet, die het gevolg was van lagere volumes. De lagere volumes zijn volgens AkzoNobel het gevolg van de keuze om afstand te nemen van lagere marges, omdat waarde boven volume gaat. Het verfconcern stelt een interim-dividend voor van 0,37 euro per aandeel.

ASML heeft in het derde kwartaal van 2018, zoals voorzien, aan de eigen verwachtingen voldaan en liet weten voor het lopende vierde kwartaal een verdere omzetstijging te verwachten, hoewel de vooruitzichten voor EUV wel iets werden getemperd. Voor het lopende vierde kwartaal mikt ASML op een omzet van ongeveer 3,0 miljard euro met een brutomarge van circa 48 procent. De R&D kosten schat ASML in op 420 miljoen euro.

AMG Advanced Metallurgical Group gaat een tweede recyclingfabriek bouwen in Cambridge, in de Amerikaanse staat Ohio. De bouw van een tweede fabriek moet halverwege 2019 aanvangen en begin 2021 worden afgerond en vervangt bovendien een eerder aangekondigde capaciteitsuitbreiding van 30 procent van de bestaande AMG Vanadium faciliteit in Ohio.

Thales heeft van de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten toestemming gekregen om de overname van Gemalto af te ronden. Van de veertien goedkeuringen die de twee moeten krijgen om tot een definitieve combinatie te komen, zijn er nu zeven verkregen. Bij de resterende zeven zouden goede vorderingen worden geboekt.

Pharming Group heeft positieve studieresultaten gemeld met een studie met Ruconest in nierschade door gebruik van contrastvloeistof.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 2,3 procent hoger op 2.809,92 punten, de Dow Jones won 2,2 procent op 25.798,42 punten en de Nasdaq ging 2,9 procent omhoog naar 7.645,49 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.