(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet, na een hoger slot op Wall Street op dinsdag en groene koersen in Azië vanochtend. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent in het groen op 459,31 punten. 

“Na een kalme dag op dinsdag, houdt het positieve sentiment woensdag aan”, zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus. Daarbij worden de beurzen volgens Schutte geholpen door een rally in grondstoffen, ondanks dat de olieprijzen “ietwat” terugzakken. 

Bovendien ziet de beleggingsadviseur ruimte bij financials om verder te stijgen, terwijl de druk op vastgoedfondsen er eveneens wat af lijkt, aldus Schutte. 

Volgens marktvorser Ron van der Does van IG Markets richt de markt zich momenteel op de rentevergadering van de Europese Centrale Bank. Deze staat morgen op de agenda. De vergadering kan volgens de analist een belangrijke wending op de aandelenmarkt geven. “Mocht de ECB besluiten het opkoopprogramma van 80 miljard euro schuldpapier na maart te verlengen dat kan dit de aandelenmarkt verder ondersteunen”, aldus Van der Does. “Mocht Draghi echter het programma niet verlengen, of als alternatief gaan afbouwen, dan zal dit druk op aandelenkoersen geven.”

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in onder meer de industriële productie over oktober in Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en staan in Amerika de wekelijkse olievoorraden geagendeerd. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse industriële productie licht steeg in oktober. De productie steeg in oktober met 0,3 procent op maandbasis, na een met 20 basispunten opwaarts bijgestelde daling van 1,6 procent in september.

Wall Street sloot dinsdag in het groen, waarbij de Dow Jones index het recordniveau van maandag overtrof. Evenwel werd het sentiment gedrukt door een lagere olieprijs en werd er volgens marktvorsers een pauze genomen na de rally van een dag eerder in reactie op het referendum in Italië. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,7 procent op 18.496,69 punten en de Chinese Shanghai Composite won eveneens 0,7 procent op 3.222,24 punten. De Aziatische markten bouwden verder op de winsten uit Amerika, waarbij een zwakke Japanse yen de aandelen van Japanse exportmaatschappijen in de kaart speelde. Onder meer elektronicafabrikant Panasonic en autobouwer Toyota Motor wisten dit om te zetten in koerswinst op de beurs van Japan.

In Australië kwamen de economische groeicijfers “beduidend” onder de verwachtingen uit, zo merkte marktanalist Ron van der Does van IG Markets op. De Australische economie liet in het derde kwartaal een daling zien van 0,5 procent op kwartaalbasis, terwijl er gerekend was op een toename van 0,3 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 50,67 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 53,73 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0726. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0722 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0720 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Pharming Group liet weten de financiering voor de terugkoop van de Noord-Amerikaanse rechten voor Ruconest te hebben afgerond. Voor de financiering maakt Pharming gebruik van drie financiële instrumenten en een claimemissie. Dit leverde een totaalbedrag op van 104 miljoen euro, voor kosten.

Het Financieel Dagblad schreef op basis van ingekeken documenten dat ING Groep flink gaat bezuinigen bij de handelsdivisie. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent. 

JPMorgan Cazenove verlaagde daarnaast het advies voor Unilever volgens Schutte van Overwogen naar Neutraal en stelde het koersdoel volgens de beleggingsadviseur daarbij neerwaarts bij van 47,00 naar 38,00 euro.

Op een beleggersdag van Ahold Delhaize in Londen heeft het fusiebedrijf de synergiedoelstelling van 500 miljoen euro herhaald in combinatie met de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. Ahold Delhaize beoogt in 2020 bovendien een verdubbeling van de online omzet ten opzichte van 2016. 

PostNL sloeg het overnamebod van Bpost opnieuw af. Het nieuwe bod dat Bpost op 30 november deed, viel uiteen in een bod in contanten van 3,201 euro per aandeel en een bod in aandelen van 0,1202 aandeel Bpost.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,3 procent hoger op 2.212,23 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 19.251,78 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent op 5.333,00 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.