(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,8 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,2 procent hoger op 651,28 punten.

De Europese beurzen zullen vermoedelijk licht hoger openen, na een optimistische stemming op Wall Street dinsdagavond en overwegend hogere koersen in Azië vanochtend, in aanloop naar de inauguratie van president Joe Biden in Washington.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets merkte op dat de Europese beurzen in tegenstelling tot de Amerikaanse aandelenmarkten moeite hebben de weg omhoog te vinden. Volgens Hewson heeft dit vooral te maken met de toenemende besmettingscijfers en een stijging van het aantal doden, waardoor landen als Duitsland en mogelijk ook Nederland de lockdown-maatregelen verder aanscherpen en verlengen tot minstens halverwege volgende maand.

“Het blijft wachten op een economische normalisering, nu de uitrol van vaccins in Europa moeizaam verloopt en er steeds meer restricties komen, waardoor het moeilijk blijft om een herstel van Europese aandelen te timen”, aldus Hewson.

“De beurzen lijken een consolidatiefase in te zijn gegaan sinds afgelopen week”, aldus analist Craig Erlam van OANDA. “Met de nieuwe regering in de Verenigde Staten onder leiding van Joe Biden, kijken beleggers voor nu de kat uit de boom.”

“De bal ligt nu bij Biden om een verdeeld land te helen”, aldus Hewson. “Dat zou voor iedere president al een enorme taak zijn, laat staan in een situatie waarin wereldwijd zowel een economische crisis als een pandemie heerst.”

Janet Yellen, door Biden gekozen als minister van financiën, zei dinsdag in een hoorzitting voor de Senaat dat een langere en pijnlijke recessie dreigt als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. De voormalige Fed-voorzitter wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”

“De speech liet zien waar de prioriteiten van de nieuwe regering liggen”, aldus Hewson van CMC Markets.

Op geopolitiek vlak in Europa, gingen de ogen uit naar Italië, waar premier Giuseppe Conte genoeg steun in de Senaat kreeg om door te kunnen regeren na de regeringscrisis vorige week. De steun voor Conte was niet overweldigend, waardoor de positie van de Italiaanse regering zwak blijft. “We zullen een zwakke regering hebben, terwijl we in deze tijden juist een sterke nodig hebben”, aldus econoom Valentina Meliciani van de LUISS Universiteit in Rome.  

De olieprijs is dinsdag gestegen, door de zwakkere Amerikaanse dollar. Een februari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,2 procent hoger op 52,98 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,9 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,2141. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2128 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2114 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ASML heeft in het vierde kwartaal de eigen doelstellingen ruim gehaald, maar heeft in tegenstellingen tot wat analisten hadden verwacht de outlook voor 2021 niet verhoogd, vanwege onzekerheden op geopolitiek vlak. Voor 2021 rekent ASML op een aanhoudende groei dankzij een sterke markt voor logic en een herstel van het geheugensegment. Voor het lopende eerste kwartaal rekent ASML op een omzet van 3,9 tot 4,1 miljard euro met een brutomarge van 50 tot 51 procent.

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees nog op een nieuw koopadvies van Morgan Stanley voor Aalberts.

Credit Suisse verlaagde verder het koersdoel voor Ahold Delhaize van 25,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het Neutraal advies. Het koersdoel voor DSM werd door de Zwitserse bank verhoogd van 141,00 naar 154,00 euro, en het advies naar Outperform. Deutsche Bank haalde NN juist van de kooplijst.

Ajax laat aanvaller Klaas Jan Huntelaar per direct vertrekken naar de Duitse voetbalclub Schalke 04.

Envipco Holding overweegt een tweede beursnotering aan de beurs van Oslo en opties voor financiering om de groeiplannen van het bedrijf te ondersteunen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index klom dinsdag 0,8 procent tot 3.798,91, de Dow Jones index werd 0,4 procent meer waard op 30.930,52 punten. Technologiebeurs Nasdaq kon 1,5 procent bijschrijven en eindigde op 13.197,18 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.