(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger openen, nadat Wall Street woensdagavond overtuigend in het groen sloot. Ook de Aziatische beurzen koersen vanochtend over de brede linie hoger.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak juist nog een half procent lager naar 516,39 punten, na aanvankelijk nog ruim een procent prijs te hebben gegeven.

De toespraak van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale bank dinsdagochtend drukte aanvankelijk ook woensdag het sentiment. Draghi liet zich optimistisch uit over de economie van de eurozone en marktvolgers beschouwden de woorden als een vooraankondiging van een verkrapping van het monetaire beleid.

Woensdagmiddag schreef persbureau Bloomberg echter op basis van bronnen binnen de Europese Centrale Bank dat Draghi’s woorden verkeerd geïnterpreteerd waren, waarna de aandelenbeurzen een herstel lieten zien en de opmars van de euro stagneerde.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1397, ten opzichte van een stand van 1,1359 bij het sluiten de Europese beurzen. Bij de start van de handelsweek stond er nog een stand van 1,1200 op de borden. 

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdag 0,9 procent hoger, waarmee het verlies van de voorafgaande handelsdag ruimschoots werd weggepoetst. Ook het Amerikaanse beurssentiment werd de afgelopen twee handelsdagen beïnvloed door de beschouwingen over het toekomstige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Met name financiële waarden waren een aanjager voor de beurzen in aanloop naar de publicatie van de uitkomsten van de stresstest door de Federal Reserve. Nabeurs bleek dat de kapitaalplannen van alle 34 deelnemende banken zijn goedgekeurd. Bank of America maakte direct bekend het kwartaaldividend met maar liefst 60 procent te zullen verhogen. Daarnaast zal de bank voor bijna 13 miljard dollar aan eigen aandelen gaan inkopen.

Citigroup communiceerde na het beursslot zijn plannen om voor krap 19 miljard dollar aan kapitaal te laten terugvloeien naar zijn aandeelhouders in de komende vier kwartalen. De markt had op minder dan de helft van dit bedrag gerekend en het aandeel koerste in de elektronische handel nabeurs hoger. Ook JPMorgan Chase zal het dividend verhogen, met 12 procent, en de zakenbank gaat bovendien voor meer dan 19 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel steeg 2,0 procent en nog eens 1,9 procent nabeurs.

De dividend- en inkoopplannen van Amerikaanse financiële waarden liggen daarmee op het hoogste niveau in jaren.

De prijs voor een vat ruwe olie zat woensdag in de lift, nadat uit het wekelijkse olierapport bleek dat de voorraden minder hard zijn gestegen dan was verwacht. De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,1 procent hoger op 44,74 dollar. 

Aziatische beleggers lieten zich vanochtend inspireren door het positieve Amerikaanse sentiment en de beurzen in Sydney en Hong Kong klommen bijna een procent. De Japanse beurs won krap een half procent. 

Vandaag kijken beleggers met argusogen uit naar de voorlopige Duitse inflatiecijfers in juni. Een aantrekkende inflatie kan de speculatie over monetaire verkrapping weer doen oplaaien. Ook de cijfers over de Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal kunnen op extra aandacht rekenen.

Voorbeurs werd al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen volgens GfK toenam. De vertrouwensindex steeg van 10,4 naar 10,6, waar een pas op de plaats was verwacht.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verlaagde de raming voor de winst per aandeel Randstad met 2 procent en handhaafde het advies op Underperform met een koersdoel van 42,00 euro. Analist Kean Marden motiveerde de verlaging door te wijzen op het vertragende momentum in de tweede jaarhelft en een herziening van de Amerikaanse groei. Ook kent de uitzender tegenwind op de valutamarkten.

Philips maakte na de overname van het Amerikaanse Spectranetics voor 1,9 miljard euro vandaag bekend dat het CardioProlific overneemt. Financiele details van deze deal werden niet bekend gemaakt.

IMCD kocht de Italiaanse distributeur van specialty chemicals producten Neuvendis. De groothandelaar in chemieproducten en voedingsingrediënten maakte geen financiële details van de transactie bekend. Het Italiaanse bedrijf realiseerde in 2016 een omzet van 26,3 miljoen euro en had toen 20 medewerkers in dienst.

Vopak komt mogelijk in beweging nadat HSBC een initieel koopadvies voor het tankopslagbedrijf afgaf. Het koersdoel is 49,50 euro. 

Slotstanden Wall Street

In New York steeg de S&P 500 index met 0,9 procent tot 2.440,69 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,7 procent won tot 21.454,61 punten en de Nasdaq er 1,4 procent bij kreeg tot 6.234,41 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.