(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen wijzen donderdag op een hogere start. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor opening 0,7 procent in het groen, na het vlakke slot van woensdag.

Sterke economische cijfers voorbeurs maakten het behoudende sentiment wat positiever. De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 6,9 procent. Dit was veel sterker dan de 5,5 procent die was voorspeld en een sterk herstel van de 2,3 procent in het voorgaande kwartaal. Over heel 2021 was de Amerikaanse groei 5,7 procent.

Aankomende renteverhogingen en een krapper monetair beleid blijven het sentiment onder beleggers drukken en kunnen meer volatiliteit inluiden.

De Federal Reserve signaleerde woensdagavond dat de renteverhogingen in maart gaan beginnen, om de inflatie te beteugelen. Volgens voorzitter Jerome Powell kan de centrale bank de rente sneller gaan verhogen dan de afgelopen tien jaar het geval was. Het laat zien dat de Fed “haast heeft”, zei John Vail van Nikko Asset Management in Tokyo. “De Fed is heel snel serieus geworden en dat heeft een effect op de markten.”

Onzekerheid rond een mogelijke Russische invasie van Oekraïne werpt ook zijn schaduw, zeiden analisten. Rusland is een grote olie- en aardgasexporteur en de energieprijzen blijven stijgen, terwijl de aandelenkoersen dalen. De Fed zal pas gerust zijn over inflatie als de olieprijzen weer dalen, denkt Vail.

Het aantal nieuwe steunaanvragen was afgelopen week lager dan verwacht. Het cijfer daalde van 290.000 tot 260.000 in plaats van de verwachte 265.000.

De vraag naar duurzame goederen daalde iets in december, na een stijging in november.

De olieprijs steeg 1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1153. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1241 op de borden. “De markt weet waar ze aan toe is”, zei analist Stéphane van der Meer van Ebury na het rentebesluit van de Fed. Hij gaat uit van een koers rond 1,12 in de komende tijd.

Bedrijfsnieuws

McDonalds, Mastercard, Comcast, Blackstone en Southwest Airlines publiceren donderdag voorbeurs resultaten. Apple, Visa en Mondelez volgen nabeurs.

McDonald’s stelde teleur met een omzetstijging van 13 procent in het vierde kwartaal. Ook de winst van 2,23 dollar per aandeel was iets lager dan de 2,34 dollar die analisten hadden verwacht.

Sherwin Williams zag het resultaat fors dalen in het vierde kwartaal. Dit kwam niet als een verrassing. Het aandeel lijkt 3 procent lager te openen.

Comcast boekte een 10 procent lagere nettowinst. Het aandeel opent licht lager.

Aandelen Tesla daalde woensdag nabeurs minder dan 1 procent na een recordwinst. CEO Elon Musk zei dat er dit jaar geen nieuwe modellen zullen worden geïntroduceerd. Het aandeel maakt zich op voor een licht hogere opening.

Intel heeft in het vierde kwartaal van 2021 de winst zien teruglopen en presteerde daarmee onder de verwachting. Het aandeel opent vermoedelijk 3 procent lager.

Whirlpool heeft in heel 2021 de resultaten zien aantrekken en is redelijk optimistisch gestemd over het lopende jaar.  Het aandeel opent vlak.

Apple zal naar verwachting een recordkwartaal boeken, zeggen analisten. Wel rekenen ze op een tragere omzetgroei dan in de voorgaande kwartalen. Als het bedrijf ooit indruk moest maken met goede cijfers, dan is het nu wel, nu de markten nerveus zijn over de wisselende kwartaalcijfers en de oplopende rente. Het aandeel 1,5 procent hoger openen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag overwegend lager na het rentebesluit van de Federal Reserve. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,2 procent in het rood op 4.349,93 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,4 procent daalde tot 34.168,09 punten. Technologiebeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 13.542,12 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Comments