gevaarlijk

Michael Lebowitz van 720 Global maakt zich ernstige zorgen over de huidige markt. Volgens hem is de huidige situatie niet te vergelijken met die van voor het uiteen knappen van de internetzeepbel. De situatie van vandaag de dag zou volgens hem een stuk alarmerender zijn.

De internetzeepbel wist te ontstaan door de komst van het internet en de technologieën die daarmee gepaard gingen. Rond de jaren ’90 werden zoveel mogelijk bedrijven naar de beurs gehaald en het overgrote deel van deze nieuwkomers hadden nog nooit ook maar één cent winst gemaakt!

Met de beursgang van Snapchat lijken we een soortgelijke situatie mee te maken. Ook dit bedrijf heeft te kampen met diep rode cijfers en het is nog maar de vraag of daar ooit verandering in gaat komen. Lebowitz is van mening dat daarnaast het algehele winstplaatje er op dit moment beroerder uitziet dan in het jaar 1999.

Lebowitz maakt zich zorgen over de huidige markt

markt-1999

De bovenstaande tabel, afkomstig van 720 Global, illustreert volgens hem dat beleggers waakzaam moeten zijn. Op deze tabel is bijvoorbeeld te zien dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product de afgelopen jaren drastisch lager was dan tijdens de periode van de internetzeepbel.

Ook de winstgroei onder de Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen ziet er alles behalve goed uit. Om nog maar te zwijgen over de toename van de Federale schuld. Op dit moment neemt die schuld 101% in van het Amerikaanse bruto binnenlands product.