De samenleving schetst een beeld dat het belangrijk en slim is om een eigen huis te kopen. Maar is dat wel zo? In realiteit zijn de meeste mensen eigenlijk beter af wanneer ze geen huis kopen. Hoog tijd om eens naar de andere kant van de medaille te kijken.

Die baksteen in de maag is een mythe die eens doorbroken mag worden. Wanneer je onderstaande 7 redenen eens goed op een rijtje zet, denk je maar best 2 keer na vooraleer je een huis koopt.

# 1. Cash weg … voor altijd Wanneer je een huis koopt, zal je met eigen geld over de brug moeten komen. Dat geld is weg, voor altijd. De enige manier om dit geld ooit terug te krijgen is door je huis te verkopen (zonder verlies) en geen ander huis in de plaats te kopen. En als investering moet je het ook niet doen. Tussen 1890 en 2004 bracht een huis gemiddeld 0,4% per jaar op, de prijsstijgingen van de laatste jaren zijn eerder uitzonderlijk historisch gezien. Dan zijn er betere alternatieven voor je geld.

# 2. Kosten bij de koop Bij de aankoop van een huis zijn kosten verbonden zoals notariskosten, verzekeringen en verhuiskosten. Dit is ook geld dat niets opbrengt en dat je nooit meer terugziet.

# 3. Onderhoudskosten Een huis heeft altijd kosten. Doorheen het leven van een huis gaan allerlei zaken kapot, dit kan gaan van kleine reparaties tot grote onkosten. Maar kosten zijn er altijd en jij moet ze betalen. Wanneer je een huis huurt, zijn de meeste kosten voor rekening van de eigenaar.

# 4. Je bent gebonden Eens je een huis gekocht hebt, ben je grotendeels gebonden aan deze bestemming. Dit kan je belemmeren bij het vinden van de ideale job of school voor je kinderen. Je hebt veel minder vrijheid van bestemming.

# 5. Het is geen investering Een huis kopen als investering is voor gewone particulieren niet zo slim om de drie volgende redenen:

  • Het is illiquide: Je kan het niet op eender welk moment verkopen
  • Hoge hefboom: Je moet er veel geld voor lenen
  • Geen diversificatie: Voor de meeste mensen is de waarde van het huis veruit het grootste deel van hun vermogen.

# 6. Psychologische druk Ben je een loser wanneer je geen eigen huis hebt? Nee! Heb je een eigen huis nodig om iets te bereiken? Nee! Is een eigen huis een onderdeel van trouwen en kinderen krijgen? Nee! Denk is goed na wat de echte reden is om een eigen huis te hebben?

# 7. Cash is king Voor veel mensen is het aangenamer om cash geld op een rekening te hebben dan in bakstenen. Dat cash geld geeft veel meer mogelijkheden om te investeren of om ermee te doen wat je wilt. De meeste mensen zonder eigen huis hebben veel meer financiële vrijheid.