10449914305_b11a1c4e15_b

Een huis kopen is dikwijls een zenuwslopende aangelegenheid. Er steekt dan ook heel veel tijd in om alles goed te doen. Om de zoektocht naar het ideale huis wat gemakkelijker te maken, hebben we een checklist samengesteld die je tijd en energie bespaart om de juiste beslissing te nemen.

Deze 5 tips zullen je helpen bepalen of het huis van je dromen kopen wel een goed idee is.

# 1. Vasthouden aan je budget

Het is altijd een zoektocht naar de prijs die je kan betalen. Er zijn allerhande websites waar je kan berekenen hoeveel je kan lenen. Bepaal je maximale afbetaling per maand en bereken hoeveel je kan lenen. Je moet daarna ook rekening houden met onderhoudskosten en allerhande betalingen (verzekeringen, belastingen,…) die bovenop je maandelijkse aflossingen komen. Wanneer je weet hoeveel je kan lenen, moet je durven vasthouden aan je budget. Kom je een huis tegen dat boven je budget ligt, moet je verder gaan en verder zoeken. Laat je budget niet in de steek, anders geraak je ongetwijfeld later in financiële problemen.

# 2.Waar wil je niet over onderhandelen

Je moet uiteraard weten wat je wilt in een huis, maar het is zeer moeilijk om het ideale huis te vinden. Maak een lijst met items die niet onderhandelbaar zijn, zoals: de gemeente waar je gaat wonen, de ligging van de tuin, de oppervlakte, … wat is belangrijk en wat is er minder belangrijk.

# 3. Gebruik een betrouwbare makelaar

Een goede makelaar kent de omgeving en de markt. Vraag referentie bij je vrienden, familie of vrienden van vrienden/familie. Een goede makelaar luistert naar zijn klanten en zoekt wat het beste bij de klant past en niet bij zijn eigen portemonnee. Een goede makelaar geeft je ook de nodige tips om de aankoop verder af te ronden.

# 4. Kijk rond in de omgeving

Vastgoed is tegenwoordig gemakkelijk te vinden op het internet, maar er gaat niets boven regelmatig rondrijden in de omgeving waar je wenst te gaan wonen. Op die manier zie je welke huizen te koop staan. Vergelijk de prijs van de huizen die je interesseren zodat je een goed idee hebt wat je toekomstige woning zal kosten. Soms kom je wel eens een huis tegen dat nog niet op het internet staat en dan ben jij de eerste die het weet.

# 5. Een volledig kostenplaatje

Een goede makelaar kent niet alleen de omgeving, maar weet ook welke kosten er allemaal verbonden zijn aan het kopen van een huis. Je hebt niet alleen de kosten van je huis en de verhuis, er komt veel meer bij kijken. Zorg dat je goed weet welke kosten er allemaal verbonden zijn aan je aankoop zodat je niet voor verrassingen en voldongen feiten komt te staan.