house-insurance-419058_1280

Een huis kopen is een van de meest belangrijke financiële beslissingen die je ooit zal nemen. Met de extreem lage rente van de laatste jaren lijkt het wel alsof het dom is om te huren in plaats van te kopen. Maar is dat wel zo?

Je moet er rekening mee houden dat de situatie voor iedereen anders is en dat je naar de huidige situatie moet kijken. Wanneer het vandaag toch beter is om te huren, wil dat niet zeggen dat het over een 2 jaar nog steeds beter is om te huren. Maar voor je beslist wat je gaat doen, moet je eerst het antwoord kennen op enkele vragen. Onderstaande flow-chart kan je daar ook bij helpen.

Vraag 1: Kan ik het betalen?

De vraag is evident uiteraard, maar te veel mensen staan hier te weinig bij stil. Een huis kunnen betalen betekent dat je een voldoende groot voorschot zelf moet kunnen ophoesten. Daarnaast moet je rekening houden met allerhande kosten waaronder verzekeringen, belastingen, reparaties, de verhuis,… Je moet goed begrijpen waar je aan begint. Je moet niet alleen voldoende geld hebben voor de aankoop maar ook voor de maandelijkse facturen.

Vraag 2: Ben ik financieel gezond?

Om een huis te kopen, moet je een gezonde financiële situatie hebben. Het blijft natuurlijk niet bij de aankoop, je moet het huis ook kunnen behouden. Wanneer je financiële situatie niet gezond is, bestaat de kans dat je het ooit terug gaat moeten verkopen. Wat heb je nodig?

  • Een stabiel inkomen
  • Weinig tot geen andere schulden
  • Een reservefonds
  • Voldoende liquiditeiten en financiële reserves

Vraag 3: Wat zijn mijn andere financiële doelen?

Hoewel een huis kopen een van de belangrijkste financiële beslissingen is, zal het waarschijnlijk niet de enige zijn. Heb je nog andere financiële doelstellingen waar je rekening mee moet houden? Wil je misschien nog een eigen bedrijf opstarten? Of wil je een wereldreis maken? Je moet prioriteiten stellen wat je eerst wil bereiken en wat je daar eventueel voor moet opofferen.

Vraag 4: Waar zie je jezelf in de toekomst?

Naast een financiële beslissing is een huis kopen ook een emotionele beslissing. Wil je daar blijven wonen? Gaan de kinderen in die regio naar school? Liggen hobby’s, familie of vrienden in de buurt? Volgens experts moet je minstens 5 jaar ergens wonen om de aankoopkosten te verrekenen. Het is dus even belangrijk dat je een beeld hebt van de toekomst als dat je een beeld hebt van je financiële situatie.

Deze flow-chart van Business Insider kan je helpen om de beslissing tussen kopen of huren nog wat gemakkelijker te maken.

Kopen of huren