Tech opnieuw onderuit.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag overwegend lager geëindigd, waar eerder op de dag nog sprake was van herstel. De S&P 500 verloor uiteindelijk 0,5 procent op 5.399,22 punten en de Nasdaq daalde 0,9 procent op 17.181,72 punten. De Dow Jones index wist dankzij IBM nog in het groen te blijven, met een winst van 0,2 procent op 39.935,07 punten.
Na de stevige verliezen een dag eerder, die werden veroorzaakt door de tegenvallende winsten van Tesla en Alphabet, leek Wall Street donderdag op weg naar herstel. Maar de zorgen over te hoge waarderingen wogen alsnog zwaarder.
“We moeten natuurlijk niet vergeten dat de grote (Amerikaanse) IT aandelen sinds oktober vorig jaar een enorme rally hebben laten zien, er geen enkele ruimte is voor tegenvallers is en daarmee een excuus om winst te nemen al snel gevonden is”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.
Beleggers maken zich volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx mogelijk ook zorgen over de vooruitzichten voor bedrijfswinsten na de Amerikaanse verkiezingen, “aangezien vice-president Kamala Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Beleggers hadden hun zinnen gezet op de zogeheten ‘Trump Trade’. Wat neerkomt op nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving als Donald Trump de verkiezingen wint”, zei hij.
Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor economische groeicijfers. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan verwacht, met 2,8 procent. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 2,1 procent.
Het driemaands PCE-inflatiecijfer kwam conform de verwachting uit op 2,6 procent en de kerninflatie op 2,9 procent. In het eerste kwartaal was dit 3,4 en 3,7 procent.
Vrijdag verschijnen actuele PCE-data voor de maand juni. Gerekend wordt op een daling van de PCE-inflatie van 2,6 tot 2,5 procent en een stabiele kerninflatie van ook 2,6 procent.
“De [Amerikaanse] economie wordt in de tweede helft van het jaar met meer uitdagingen geconfronteerd en nu de Fed meer ontspannen klinkt over de richting van de inflatie, verwachten we dat een groeiende focus op [economische] bedrijvigheid tot renteverlagingen zullen leiden vanaf september”, zei ING.
De wekelijkse steunaanvragen toonden afgelopen week een daling met 10.000 tot 235.000 nieuwe aanvragen, wat in lijn met de verwachting was.
De tienjaarsrente noteerde donderdag 4 basispunten lager op 4,252 procent, terwijl de tweejaarsrente vlak noteerde op 4,445 procent.
De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0847, terwijl de olieprijzen na een aanvankelijke daling herstelden.
Bedrijfsnieuws
Alphabet leverde 3,1 procent in. Het Google-moederbedrijf sloot woensdag al 5 procent lager, nadat de advertentie-inkomsten van YouTube teleurstelden.
Tesla sloot 2,0 procent hoger, nadat de maker van elektrische auto’s woensdag nog 12 procent verloor na tegenvallende kwartaalcijfers.
Nvidia daalde 1,7 procent, nadat de chipfabrikant woensdag bijna 7 procent verloor. Sectorgenoot Super Micro Computer daalde woensdag met 9,2 procent en sloot donderdag opnieuw in het rood.
IBM sloot 4,4 procent hoger, na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.
Ford verloor 18,4 procent, nadat de autofabrikant een teleurstellende aangepaste winst rapporteerde over het tweede kwartaal, maar de winstverwachting voor het hele jaar handhaafde.
American Airlines heeft in het tweede kwartaal van 2024 een recordomzet geboekt, maar waarschuwde wel dat de winst dit jaar flink lager uitvalt dan eerder verwacht. Het aandeel steeg toch 4,2 procent.
Honeywell verloor 5,2 procent. Het Amerikaanse bedrijf in elektronische controle- en automatiseringssystemen heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetraming voor het hele jaar, terwijl de schattingen voor de aangepaste winst juist naar beneden werden bijgesteld.
Dow Inc. heeft in het tweede kwartaal de omzet zien dalen en kon de analistenverwachtingen niet waarmaken. Het aandeel daalde 0,9 procent.
Abbvie heeft in het tweede kwartaal meer omzet geboekt, dankzij de middelen Skyrizi en Rinvoq, die de druk door de afnemende omzet van Humira verlichtten. Abbvie verhoogde donderdag ook zijn verwachting voor de winst per aandeel in 2024 iets. Het aandeel won 3,4 procent.
ServiceNow steeg 13,3 procent, nadat het cloudsoftwarebedrijf over het tweede kwartaal een hogere omzet rapporteerde. De omzet uit abonnementen steeg ook, wat reden was om de outlook voor abonnementsinkomsten te verhogen.
Edwards Lifesciences verloor donderdag liefst 31 procent, nadat het medische technologiebedrijf een teleurstellende omzet rapporteerde.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.