(ABM FN-Dow Jones) Een afkoeling van de wereldeconomie zal in 2019 een tragere groei van de vraag naar olie tot gevolg hebben. Dit schreef het Internationaal Energie Agentschap vrijdag in haar maandrapport.

Reden voor het Agentschap om haar raming te verlagen van een groei van 1,3 miljoen vaten per dag naar 1,2 miljoen vaten.

Was het eerder de aanbodkant waar de markt naar keek, inmiddels is de focus verschoven naar de vraagzijde. In hoeverre wordt de vraag gedrukt door de mondiale handelsperikelen, is waar de markt volgens IEA over nadenkt.

Zorgen dat er onvoldoende aanbod is om aan de vraag te voldoen, zijn er niet volgens IEA. Vooral de Verenigde Staten weten hun productie flink op te voeren, benadrukte het agentschap.

En dit zal ook oliekartel OPEC aan het denken zetten als het later deze maand met zijn partnerlanden bijeenkomt in Wenen.

Saoedi-Arabië wil de huidige productiebeperking verlengen tot in de tweede jaarhelft. Het olierijke land verlaagde de eigen productie al sterk, maar Iran voerde die bijvoorbeeld juist op.

Of er een verlenging komt, hangt vooral af van Rusland, menen analisten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright 2019 Dow Jones & Company, Inc. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties